AP: Bela kuća odustala od objave o umešanosti Rusije u sajber napade

© REUTERS / ALEXANDER DRAGOBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zaposleni u Beloj kući planirali su da daju izjavu o umešanosti Rusije u veliki hakerski napad na računarske sisteme američke vlade, ali su u poslednjem trenutku dobili uputstva da ovu izjavu ne objavljuju, javila je agencija Asošiejted pres (AP).

Prema izvorima agencije, „zvaničnici Bele kuće bili su spremni da u petak popodne objave izjavu u kojoj se Rusija optužuje da je igrala glavnu ulogu u sajber napadu“. Pomenuti zaposleni su „u poslednjem trenutku“ dobili uputstvo da otkažu objavljivanje dokumenta. Bela kuća nije objasnila zašto je doneta takva odluka.

Agencija navodi reči jednog od zvaničnika. „Čini se da je ovo najgori slučaj hakerskog napada u američkoj istoriji“, rekao je izvor.

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp izjavio je u subotu da su mediji preterali sa razmerama incidenta. On se nije složio sa tvrdnjama niza listova da bi iza sajber napada mogla da stoji grupa hakera koji rade za Moskvu i umesto toga priznao je da bi u napade mogao da bude umešan Peking.

Napad internet virusa na kompjutersku mrežu - Sputnik Srbija
Hakerski napad na američku Vladu, opet kriva Rusija

„Rusija, Rusija, Rusija je omiljena pesma kada se bilo šta dogodi, jer se liberalni mediji, uglavnom iz finansijskih razloga, na smrt plaše da razmatraju mogućnost da to može biti Kina (a mogla bi biti ona!)“, smatra Tramp.

Hakerski napad na SAD

U zajedničkoj izjavi objavljenoj u sredu kancelarije direktora Nacionalne obaveštajne službe, FBI i Agencije za infrastrukturu i sajber bezbednost navodi se da je zabeležen ozbiljan napad na računarske mreže savezne vlade.

Novinska agencija Rojters javila je u ponedeljak da je grupa hakera koja radi za Rusiju u sajber napadu od 13. decembra dobila neovlašćeni pristup računarskim sistemima američkog Ministarstva za nacionalnu bezbednost.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala