Globalna nestašica čipova: Pogođeni proizvođači telefona i televizora

© Fotolia / EdelweissKompjuterski čip
Kompjuterski čip - Sputnik Srbija
Pratite nas
Proizvođači automobila i elektronskih uređaja poput televizora i pametnih telefona upozoravaju na globalnu nestašicu čipova, što dovodi do odlaganja u proizvodnji, dok potražnja potrošača raste zbog krize izazvane virusom korona.

Problem je nastao iz više razloga, poručuju čelnici u proizvodnji i analitičari, uključujući i američke sankcije prema kineskom "Huaveju", požar u fabrici čipova u Japanu, restriktivne mere zbog virusa korona u Jugoistočnoj Aziji, ali i štrajk u Francuskoj, prenosi Rojters.

Međutim, važniji razlog je nedostatak investicija u fabrike koji proizvode čipove veličine osam inča koje su uglavnom u vlasništvu azijskih kompanija koje su se pomučile da postignu određeni nivo proizvodnje pošto je potražnja za 5G telefonima, laptop računarima i automobilima porasla brže nego što je očekivano. 

Matična ploča - Sputnik Srbija
Rat za čipove: Tehnološki sukob Amerike i Kine se zaoštrava

"Cela elektronska industrija se suočava sa nestašicom komponenti", rekao je Doni Žang, direktor firme "Send end vejv" iz Šenžena.

Dodao je da su morali da produže proizvodnju jedinice mikroupravljača koji je ključan za pametne slušalice na kojima su radili.

"Planirali smo da završimo proizvodnju za mesec dana, ali čini se da ćemo morati to da učinimo za dva meseca", kazao je Žang, prenosi RTS.

Iz japanske kompanije koja prodaje komponente je navedeno da primećuju nestašice vaj-faj i blutut čipova i da očekuju odlaganja u proizvodnji koja su duža od 10 dana.

Jedan od zvaničnika udruženja automobilske industrije u Kini, koja je istakla problem ranije ovog meseca, očekuje da nedostatak čipova utiče na proizvodnju u nekim kineskim fabrikama automobila tokom prvog kvartala sledeće godine. 

Rast potražnje 

Potražnja potrošača u Kini, naročito za automobilima, porasla je neočekivano brzo nakon krize izazvane virusom korona, a pojačale su se i porudžbine proizvoda poput laptop računara i mobilnih telefona u regionima koji se i dalje bore sa pandemijom, poput Evrope i SAD.

"Pošto svi proizvodi dolaze iz iste fabrike čipova, nestašica se primećuje u svim sektorima. Ovi sektori su samo trenutno najvidljiviji", naveo je Kevin Anderson, analitičar iz "Omdije".

Huavej - Sputnik Srbija
Posledica američkih sankcija: Kineski tehnološki gigant prodao svoj popularni brend

Holandski nabavljač čipova za automobile "NXP Semiconductors" obavestio je svoje potrošače da mora da podigne cene svih proizvoda zbog "značajnog porasta" cene materijala i "ozbiljne nestašice" čipova, ranije je izvestio Rojters.

"Posao se vratio mnogo brže nego što smo očekivali", kazao je direktor kompanije "NXP" Kurt Sivers nemačkom listu Handelsblat. Naveo je da su mnogi potrošači naručili proizvode prekasno i da zbog toga nisu mogli da isprate ritam u određenim oblastima.

Analitičar Huang Leping rekao je da je okidač za nestašicu čipova i to što je "Huavej" počeo da ih skladišti kada su njegovi dobavljači morali da poštuju američke sankcije.

Dodao je da je to navelo rivale "Huaveja", poput "Šaomija", da poveća udeo u tržištu pojačanim naručivanjem komponenti. Obe kompanije su odbile da daju svoj komentar.

Proizvođači elektronike, poput "Panasonika" i "Jamahe", takođe su upozorili da se suočavaju sa nestašicom čipova koja usporava proizvodnju audio opreme i video-kamera nakon velikog požara koji je u oktobru izbio u fabrici čipova u Japanu.

Zabrinutost je porasla i zbog štrajkova u fabrici koja proizvodi čipove u Francuskoj. 

Erik Potar, vođa sindikata u francuskoj fabrici naveo je da je ishod štrajka pad aktivnosti od oko osam odsto. Iz fabrike, međutim, navode da štrajk nije imao uticaja na proizvodnju.

"Pun kapacitet" 

Zastave Kine i SAD - Sputnik Srbija
Novi udar u ratu za čipove: Amerika protiv najveće kineske kompanije

Rast potražnje doveo je do toga da fabrike koje proizvode čipove veličine od osam inča koji postaju stariji i manje sofisticirani, budu na udaru, navode analitičari i izvori iz industrije.

"TSMC" sa Tajvana dominira tržištem proizvodnje čipova, na dalekom drugom mestu nalazi se "Samsung", a prate ih "SMIC", "Global faundris" i "UMC", prema podacima Trendforsa.

"Čini se da je glavni problem u livnicama", naveo je izvor iz evropske industrije poluprovodnika i dodao da deluje da su "TSMC" i "Global faundris" pod pritiskom i na granici. 

Kompanija "TSMC", među čijim su potrošačima i "Epl" i "Kvalkom", odbila je da dâ komentar, ali se pozvala na izjave predsednika kompanije koji je kapacitet firme opisao kao "tesan".

Portparol "Global faundrisa" naveo je da kompanija investira u "rast kapaciteta kako bi se prilagodila potražnji bez presedana". Dodao je da kompanija trenutno povećava nivoe proizvodnje i planira da udvostruči prosečan godišnji rashod kako bi dodatno proširila kapacitete.

Zvaničnik južnokorejske livnice "DB Hitek", koja proizvodi čipove za "Eplove" tablete, rekao je da su njihova postrojenja za čipove u punom kapacitetu u narednih šest meseci i da očekuju manje zalihe sve do druge polovine sledeće godine.

SAD su takođe ograničile mogućnost najvećeg kineskog proizvođača čipova "SMIC" da dobije opremu i sirov materijal iz Amerike, što je pogoršalo tesnac u zalihama. Nije bilo odgovora iz "SMIC"-a.

Livnice poput "DB Hiteka", "UMC"-a i "SMIC"-a navele su da su, prema nedavnim saopštenjima kompanija, njihove fabrike radile u punom kapacitetu tokom trećeg kvartala.

"Očekujemo da naše stope korisnosti zasad ostanu čvrste", naveli su iz "DB Hiteka" za Rojters.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala