Rat za čipove: Tehnološki sukob Amerike i Kine se zaoštrava

© Foto : PixabayMatična ploča
Matična ploča - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kina je u ponedeljak pozvala Vašington da prestane da maltretira kineske kompanije, nakon što je američki Sekretarijat za odbranu upozorio da bi mogao da blokira američke kompanije da isporučuju robu i usluge najvećem kineskom proizvođaču čipova.

Odgovarajući na vesti o potencijalnim sankcijama najvećoj kineskoj kompaniji za proizvodnju čipova, „Semikondaktor manjufektoring internešenal korporejšnu“ (SMIC), Ministarstvo spoljnih poslova Kine tvrdi da su SAD „otvoreno maltretirale“ kineske kompanije.

Najslabija kineska tačka – čipovi

Američki Sekretarijat za odbranu u petak je upozorio da bi moglo da blokira američke kompanije da pružaju robu i usluge SMIC-u. Trampova administracija razmatra da li da i tu kompaniju doda na crnu trgovinsku listu, preneo je Rojters, pozivajući se na zvaničnika Pentagona, koji je dodao da ova institucija sarađuje sa drugim agencijama kako bi se utvrdilo da li će preduzeti najavljeni korak. Odluka bi primorala američke dobavljače da potraže licencu do koje je teško doći pre nego što išta pošalju kompaniji.

SMIC je zbog vesti u „potpunom šoku“, objavljeno je u subotu. Međutim, i dalje su, kako ističu, otvoreni za saradnju sa američkim vladinim agencijama u nadi „da će rešiti svaki nesporazum“.

Pentagon je navodno već dao zeleno svetlo za stavljanje kineske kompanije na crnu trgovinsku listu, na kojoj se već nalaze neke od ključnih kineskih tehnoloških kompanija, kao što su Huavei i ZTE. Spisak uključuje više od 270 kineskih firmi.

SMIC je najveći proizvođač lipova u Kini, a Fang Ksindong, osnivač tehnološkog tink-tenka „Čajna labs“ tvrdi za kineski Global tajms da je „najveći fokus američkog tehnološkog rata protiv Kine na sektoru poluprovodnika.

„Nema drugih područja u kojima SAD može da zada udarac Kini, kao što može na čipovima“, kaže on.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala