Novi udar u ratu za čipove: Amerika protiv najveće kineske kompanije

© AP Photo / Charles DharapakZastave Kine i SAD
Zastave Kine i SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada SAD uvela je restrikcije na izvoz za najvećeg kineskog proizvođača silikonskih čipova, nakon što je, kako kaže, utvrdila da postoji „neprihvatljiv rizik“ da bi oprema dobavljača ove kompanije mogla da bude iskorišćena u vojne svrhe.

Dobavljači određene opreme za „Semikondaktor manufekčuring internešnl korporejšn“ (SMIC) će sada morati da se prijave za pojedinačne licence za izvoz, navodi se u pismu ministarstva trgovine od petka koji je dat na uvid Rojtersu, prenosi Tanjug.

Matična ploča - Sputnik Srbija
Rat za čipove: Tehnološki sukob Amerike i Kine se zaoštrava

SMIC je, posle „Huaveja“, postala druga vodeća kineska kompanija koja se suočila sa američkim sankcijama.

Pentagon je ranije ovog meseca saopštio da razmatra da na crnu listu stavi i SMIC, za koju američke vlasti smatraju da predstavlja pretnju zbog navodne „fuzije“ civilnih i vojnih tehnologija.

Iz kompanije SMIC tvrde da nisu primili nikakvo zvanično obaveštenje o restrikcijama, prenosi Rojters. U saopštenju ove kompanije se navodi da ona nema nikakve veze sa kineskom vojskom i da su poluprovodnici koje ona proizvodi i usluge koje nudi namenjeni za civilnu i komercijalnu upotrebu.

Američko ministarstvo trgovine je odbilo da da komentar u vezi sa restrikcijama uvedenim kompaniji SMIC.

Biro za industriju i bezbednosti pri ministarstvu trgovine SAD saopštio je da „konstantno nadgleda i procenjuje bilo kakve potencijalne pretnje američkoj nacionalnoj bezbednosti i interesima spoljne politike“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala