Američki mediji otkrivaju kako Vašington planira da pobedi u eventualnom ratu protiv Rusije

CC0 / Pixabay / Američki "Borbeni soko" - Lovac poznatiji pod službenom oznakom F-16.
Američki Borbeni soko - Lovac poznatiji pod službenom oznakom F-16. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nadmoć u vazduhu biće odlučujući faktor u eventualnom ratu velikih razmera protiv sila poput Rusije ili Kine, piše američki časopis „Nešenel interest“.

Neophodnost uništavanja naprednih sistema protivvazdušne odbrane i borbe u vazduhu biće presudni u sukobu protiv zemlje koja je sposobna da sa neba projektuje veliku razornu moć, navodi se u članku.

Kako se dodaje, sposobnost uspešne dopune goriva u avionima u vazduhu, napadi lovaca i podaci iz svemira biće deo „dominacije na nebu“.

U članku se napominje da će savremeni rat u vazduhu imati sasvim drugačiji karakter, različit od sukoba u Iraku ili Avganistanu. U takvom ratu će se Sjedinjene Američke Države suočiti sa visokotehnološkim protivnikom.

„Mi smo se usmerili na iskustva u tehnološki zaostalom okruženju. Nedavno smo tek počeli da se fokusiramo na to kako obuzdati visokotehnološkog protivnika i kako promeniti način na koji koristimo vazdušne snage“, izjavio je general-potpukovnik Džozef Gastela, zamenik načelnika štaba američkog vazduhoplovstva. On smatra, da uprkos važnosti kopnenih sistema velikog dometa, vazdušni napadi će biti presudni za svaki uspeh.
Lovac-presretač MiG-31 - Sputnik Srbija
Špijunski avioni ponovo aktivni: Ruski MiG-31 ispratio nezvanog gosta

„Ne možete voditi regionalnu operaciju koristeći samo rakete. Tokom operacije „Pustinjska oluja“ identifikovano je 60 ciljeva, ali lako možemo identifikovati sto ciljeva u slučaju operacije u Evropi ili u Južnokineskom moru", rekao je Gastela.

Naglasio je i da postoji potreba za zaštitu aerodroma od neprijateljskih napada.

On je pojasnio da će pobeda u bilo kom velikom sukobu zavisiti od sposobnosti dominacije i pobede i na kopnu i u vazduhu zahvaljujući koordiniranim zajedničkim akcijama svih rodova vojske.

Intenzitet agresivnih akcija SAD i drugih zemalja NATO-a prema Rusiji, posebno na njenim zapadnim granicama, znatno je porastao u poslednjih nekoliko godina. Krajem ovog leta povećao se broj presretanja vojnih aviona Alijanse u blizini granica Rusije.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu primetio je da akcije NATO-a često imaju „otvoreno antiruski karakter“. Naglasio je da ministarstvo preduzima mere za neutralisanje pretnji, a takođe povećava borbeni potencijal ruske vojske.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala