Najvažniji Putinovi odgovori: Zašto je Rusija nevinašce, a Zapad ne i zbog čega nije primio vakcinu

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je veliku godišnju konferenciju za štampu na kojoj je odgovorio na više desetina pitanja novinara vezanih za situaciju u zemlji, ali i u svetu. Portal Lenta.ru izdvaja najvažnije citate iz Putinovih odgovora na pitanja o pandemiji, zbog čega se nije vakcinisao, odnosima sa Zapadom i drugim aktuelnim pitanjima.

Konferencija je trajala četiri sata i 29 minuta, a akreditovalo se skoro 800 novinara. Predsednik je odgovorio na 60 pitanja. Održana je u novom formatu zbog pandemije virusa korona, te je ruski lider sa novinarima razgovarao na daljinu iz podsmoskovske rezidencije Novo-Ogarjovo.

Na pitanje novinara da prokomentariše „najgoru“ 2020. godinu, Putin je odgovorio sledeće:

„Šta znači 'loša' godina? To je kao vreme. Da li je ono loše ili dobro? Vreme je vreme. Tako i godina“, rekao je predsednik.

O pandemiji virusa korona

Govoreći o pandemiji virusa korona, Putin je istakao da se Rusija na pravi način suočila sa njom, čak i bolje od mnogih zemalja.

„Uz ogroman broj problema sa kojima smo se suočili, a ima more problema, ... I ipak se more, taj okean, prelio po celom svetu. Ali sa sigurnošću mogu da kažem da smo se adekvatno suočili sa tim problemima i delimično čak bolje nego druge zemlje koje se s pravom ponose stabilnošću svoje ekonomije i razvojem svojih socijalnih službi i zdravstvenih sistema“, izjavio je predsednik.

Sibirske trave – Putinovo osveženje tokom konferencije za novinare - Sputnik Srbija
Sibirski eliksir: Putinov napitak za osveženje

Odgovarajući na pitanje o spremnosti zdravstva na pandemiju, rekao da je da se „nijedan zdravstveni sistem u svetu nije pokazao spremnim na razmere sa kojima smo se mi suočili“.

„Takvog sistema jednostavno nema. Pokazalo se da je naš sistem efikasniji“, dodao je.

Rusija izumela vakcinu

S tim u vezi, predsednik je na konferenciji izjavio da je Rusija jedan od tri svetska lidera u testiranju.

„Prema mišljenju Svetske zdravstvene organizacije, jedan od načina da se prevaziđu poteškoće u vezi savladavanja infekcije je masovno testiranje. Počeli smo da proizvodimo domaće preparate u broju koji nam je potreban. I, konačno, vakcinacija. Rusija je prva zemlja u svetu koja je, može se reći — izumela i počela da proizvodi vakcinu“, naglasio je Putin, dodajući da je ruska vakcina je bezbedna i efikasna.

Šef Rusije je objasnio novinarima zbog čega se nije vakcinisao.

Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Predsednik Rusije: Vakcinacija protiv kovida u Rusiji može biti samo dobrovoljna

„Vakcina još uvek nije stigla do ljudi poput mene. Slušam preporuke naših specijalista, zbog toga je još uvek nisam primio. Ali ću obavezno to učiniti čim bude omogućeno“, rekao je.

Zašto je Rusija nevinašce, a Zapad nije

Ruski lider se osvrnuo i na odnose sa Zapadom.

„Da, mi smo nevinašca u poređenju sa vama (Zapadom)“, odgovorio je Putin na pitanje britanskog novinara da li je baš Rusija uvek nedužna ili ima malo i njene krivice u lošim odnosima sa Zapadom.

„Mi smo čisti i nevini, jer smo se odlučili da zemlje i narode koji su želeli samostalno da se razvijaju oslobodimo od sovjetskog diktata. Čuli smo vaša uveravanja da se NATO neće razvijati prema istoku. Ali niste ispunili svoja obećanja“, naglasio je Putin.

Putin Zapadu: Zašto mislite da smo budale?

Predsednik je podsetio da se NATO širi ka ruskim granicama, dok Amerika izlazi iz ključnih vojnih sporazuma.

„Napustila je Sporazum o otvorenom nebu. Šta mi da radimo? Da ostavimo sve kako jeste? Vi, kao zemlja NATO-a, ćete leteti iznad nas i sve prenositi američkim partnerima, a mi ćemo biti lišeni takve mogućnosti kada je reč o američkoj teritoriji? Pametni ste ljudi, zašto mislite da smo mi budale? Zašto mislite da mi ne možemo analizirati takve elementarne stvari?“, pitao je Putin.

O umešanosti u trovanje Navaljnog

Novinari su pitali Putina o istraživanju „Insajdera“ „Belingketa“ i „Si-En-Ena“ uz učešće „Špigla“ u kome su navodno imenovani pripadnici FSB-a Rusije koji su umešani u trovanje Navaljnog.

Predsednik je rekao da to nije istraživanje, nego „legalizacija materijala američkih obaveštajnih službi“, čiji je cilj napad na prvo lice Rusije i da to znači da Navaljni ima podršku američkih obaveštajnih službi.

„Taj pacijent berlinske klinike ima podršku američkih obaveštajnih službi u ovom slučaju. Ako je tako, onda je to zanimljivo, onda bi obaveštajne službe trebalo da motre na njega. Ali to uopšte ne znači da ga treba otrovati. Kome on treba? Da su zaista hteli, verovatno bi to izveli do kraja. Njegova supruga mi se obratila i iste sekunde sam naložio da ga puste na lečenje u Nemačku“, rekao je Putin.

Erdogan — čovek koji drži reč

Putin je predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana opisao kao čoveka koji drži reč.

Šta su se dogovorili Putin i Erdogan - Sputnik Srbija
Putin: Erdogan nezavisan - odlučio, rekao i kupio S-400
„Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i ja sada imamo različite poglede na pojedina pitanja. Možda ponekad imamo čak i suprotne poglede na njih. Ali je to čovek koji drži reč. On ne uvija“, izjavio je predsednik.

O religioznim ubistvima u Evropi

Na današnjoj konferenciji, Putin je govorio i o razlozima religioznih ubistava u Evropi.

„U evropskim zemljama predstavnici islama čine otprilike oko 10 odsto lokalnog stanovništva. Ali su oni, po pravilu, imigranti. A kod nas predstavnici različitih konfesija žive u svojoj zemlji. U Evropi je projekat multikulturalizma doživeo fijasko, krah, a kod nas se razvijao tokom vekova“, objasnio je Putin.

O tajni porodične sreće

Novinari su podsetili Putina na njegovo obećanje da će ispričati tajnu porodične sreće. Putin je održao reč i podelio svoj recept:

„Što se tiče tajne porodične sreće, to je ljubav, ali nije tajna, to svi znaju“.

Glavna zdravica

A ispričao je i da u novogodišnjoj noći podiže čašu za Rusiju.

„Kod mene, mojih prijatelja i u mojoj porodici glavna zdravica je uvek ista – za Rusiju“, priznao je Putin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala