Nova inicijativa Zapada: Formirati „NATO za vakcinaciju“ i istisnuti ruske vakcine

© AP Photo / Frank AugsteinVakcina protiv virusa korona
Vakcina protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zapad pokušava da stvori „NATO za vakcinisanje“ u kojem će slobodno cirkulisati samo određene vrste vakcina američkog i evropskog porekla, dok će ruske i kineske vakcine biti izuzete iz političkih razloga, izjavio je za Sputnjik grčki političar, bivši poslanik Evropskog parlamenta i lider stranke „Grčka – drugi put“ Notis Marias.

Profesor na Univerzitetu na Kritu, na kojem predaje institucionalno uređenje Evropske unije, smatra da se društvu nameće nova vrsta vakcine.

Prema njegovim rečima, s obzirom da drugi talas pandemije „ubire na hiljade smrti, vlade i sistemski mediji predstavljaju novi tip vakcine protiv virusa korona kao dar s neba, smatrajući ludima one koji se ne slažu ili se čak usuđuju da postavljaju pitanja“.

„Pored 'konvencionalnih' vakcina protiv korone, kakva je ruska vakcina, trenutno je prema Evropskoj komisiji u toku 'razvoj nove vakcine zasnovane na informacionoj RNK'. Kako navodi profesor kliničke farmakologije na Univerzitetu Aristotela u Solunu, to čak 'nije vakcina u klasičnom smislu reči, već nešto potpuno novo'. Taj proizvod u suštini predstavlja sintetičku veštačku RNK virusa korona“, rekao je Marias.
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve Instituta Gamaleja - Sputnik Srbija
Rusija: Zapad diskredituje vakcinu „Sputnjik Ve“, moguće i provokacije

Prema njegovim rečima, građani su krajnje zabrinuti činjenicom da prve masovne vakcinacije neće biti izvedene pomoću „konvencionalne vakcine“, već upotrebom vakcine nove vrste, koja je u izuzetno kratkom vremenskom roku prošla sve faze ispitivanja i po hitnom postupku je dobila dozvolu državnih organa.

Britanija je već dala zeleno svetlo novoj vakcini i EU se sprema za izdavanje uslovne dozvole jer smatra da prednosti nove vakcine protiv kovida 19 premašuju rizike“, izjavio je političar.

Marias smatra da je neophodno odmah prirediti nepristrasne informacije Grka o novoj vrsti vakcine i dijalog u kojem će učestvovati naučnici koju iznose čitav spektar naučnih pristupa.

Geopolitičke vakcine

Profesor ukazuje na potrebu da se stavi tačka na izuzimanje vakcina iz političkih razloga.

„Treba zaustaviti jednostrane pristupe pri izboru vakcina protiv korone i prekinuti sa isključivanjem vakcine iz političkih razloga. Vakcina protiv kovida 19 je dobila ogromnu geopolitičku dimenziju koja utiče na međunarodnu ravnotežu snaga. Pored vojnog i ekonomskog NATO-a, Zapad sada pokušava da formira 'Alijansu za vakcinisanje' – prostor, u kojem će slobodno cirkulisati samo određene vakcine američkog i evropskog porekla uz istovremeno izuzimanje ruskih i kineskih vakcina“, naglasio je političar.

Prema njegovom mišljenju, to potvrđuje i saopštenje Evropske komisije u kojem je navedeno da „vlada Mađarske ima pravo da odobri upotrebu ruske vakcine 'Sputnjik Ve', koja, međutim, ne može da se prodaje u drugim zemljama EU“.

Fajzer logotip - Sputnik Srbija
Velika trka: Neozbiljno je da se kaže da vakcina nema neželjene reakcije, pa se ispostavi suprotno

Istovremeno, on smatra da proizvođači vakcina moraju da snose odgovornost za posledice primene vakcina i „za bilo koja neželjena dejstva koja mogu da nastanu u pogledu zdravlja vakcinisanih u narednih 30 godina“.

„To je od krucijalnog značaja, jer ima sve više saopštenja o tome da transnacionalne korporacije koje se bave vakcinacijom, uspevaju da izdejstvuju oslobađanje od bilo kakve građanske i krivične odgovornosti za za potencijalne neželjene efekte nove vakcine. Treba pomenuti da je američko zakonodavstvo, potkrepljeno pravom bez presedana i odlukom Vrhovnog suda iz 2011. godine, u suštini već pružilo imunitet u pogledu vakcina multinacionalnim korporacijama“, istakao je Marias.

Transparentnost i pravo izbora

Govoreći o ugovorima o isporuci vakcina koje je potpisala EU, grčki političar je rekao da je potrebna potpuna transparentnost u pogledu tih ugovora.

„Pozivajući se na klauzulu o poverljivosti odgovarajućih ugovora, Evropska komisija odbija da ih obelodani i predlaže poslanicima Evropskog parlamenta da ih pojedinačno prouče, uz obavezu da neće otkrivati to što saznaju“, dodao je on.

Britanska vojska - Sputnik Srbija
Britanci dižu i vojsku protiv antivaksera: Bitka se zaoštrava

Prema njegovom mišljenju, takođe je neophodno garantovati da neće biti sukoba interesa između američkih naučnika i evropskih tela za izdavanje dozvola. S tim u vezi, on kaže da iskustvo pokazuje da takve veze često postoje.

„S obzirom da vakcinacija nije proglašena obaveznom, svaka diskriminacija i izuzimanje od strane državnog i javnog sektora onih koji odbijaju da se vakcinišu -  trebalo bi da bude zabranjena“, istakao je sagovornik agencije.

Marias je dodao da ne bi trebalo da postoji obavezna vakcinacija i da bi trebalo da građani imaju pravo slobodnog izbora između konvencionalne vakcine i nove vrste vakcine.

„Takođe je neophodno licencirati rusku i kinesku vakcinu ako one odgovaraju zahtevima“, naglasio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala