Velika trka: Neozbiljno je da se kaže da vakcina nema neželjene reakcije, pa se ispostavi suprotno

© REUTERS / Dado RuvicFajzer logotip
Fajzer logotip - Sputnik Srbija
Pratite nas
Proizvođači vakcina mnogo više govore o efikasnosti, nego o bezbednosti leka protiv kovida 19, jer se sve odvija prebrzo. Sada je velika trka, svi hoće da budu prvi, pomalo sve ovo deluje neozbiljno, da se kaže da nema nikakvih neželjenih reakcija, a posle se ispostavi da ima.

Ovo kaže za Sputnjik Profesor Medicinskog fakulteta u Nišu, imunolog Borislav Kamenov komentarišući upozorenja koja stižu iz Velike Britanije posle prvih vakcinacija protiv korone.

Dan nakon što je počela vakcinacija protiv koronavirusa, Britanska regulatorna agencija za lekove i medicinske proizvode upozorila je ljude koji imaju ili su imali alergijske reakcije u prošlosti da ne treba da prime „Fajzerovu" vakcinu protiv kovida 19.

Velika trka za vakcinu - neželjeni efekti se tek otkrivaju

Saopšteno je da je alergijska reakcija zabeležena kod dvoje pacijenata, bez objašnjenja o kakvim promenama je reč, ali je istaknuto da se dobro oporavljaju. Oglasio se i glavni američki savetnik za vakcine protiv korone Monsef Slaui i rekao da osobe sa alergijskim reakcijama ne bi trebalo da prime ovu vakcinu, dok se ne istraži šta se desilo.

© AP Photo / Frank AugsteinPripreme za davanje "Fajzer"-"Bajontek" vakcine protiv virusa korona u Velikoj Britaniji
Velika trka: Neozbiljno je da se kaže da vakcina nema neželjene reakcije, pa se ispostavi suprotno - Sputnik Srbija
Pripreme za davanje "Fajzer"-"Bajontek" vakcine protiv virusa korona u Velikoj Britaniji

Profesor Medicinskog fakulteta u Nišu, Borislav Kamenov, koji je doktorirao u oblasti imunologije, a subspecijalizacija mu je alergologija, za Sputnjik kaže da je upozorenje dato ljudima sklonim alergijama neodređeno, ali da ga to ne čudi.

"Svaka alergija ima svoju vrlo jasnu priču, jasnu pozadinu. Da li je alergija ili intolerancija, koji je poremećaj koji vakcina u odgovoru može da napravi, to ne može na osnovu ove izjave da se kaže. Alergijske reakcije se dešavaju, to nije ništa neobično, ali je neobično što se ne kaže na koji način. Nedovoljno se priča o bezbednosti, već se kaže da je gotovo apsolutno efikasno. Efikasno može da bude, ali može da bude i vrlo nebezbedno", kaže profesor Kamenov.

On dodaje da ne misli samo na Fajzerovu vakcinu, opšti mu je utisak da se o bezbednosti nedovoljno govori. Kaže da bi proizvođači više pažnje trebalo da posvete i predstavljaju samog načina delovanja vakcine u našem organizmu, jer kao da se podrazumeva da ljudi koji se ne bave medicinom znaju o čemu je reč, a imaju pravo to da znaju.

© Fotolia / 18percentgrey"Sve dosadašnje vakcine su konzervativne, uključujući rusku i kinesku, bazirane su na antigenima, onako kako su se oduvek pravile, "Fajzer vakcina" je genetska", objašnjava Kamenov.
Velika trka: Neozbiljno je da se kaže da vakcina nema neželjene reakcije, pa se ispostavi suprotno - Sputnik Srbija
"Sve dosadašnje vakcine su konzervativne, uključujući rusku i kinesku, bazirane su na antigenima, onako kako su se oduvek pravile, "Fajzer vakcina" je genetska", objašnjava Kamenov.

"Kada date antigen i hoćete da napravite specifičan odgovor, morate da na silu naterate sistem da na njega reaguje, to u vakcini rade adiovansi koji se u njih stavljaju. Oni su zapravo ti koji mogu da podstaknu različite reakcije koje mi ne želimo", objašnjava Kamenov.

Iako ima veliko iskustvo u radu sa pacijentima, ne usuđuje se da daje bilo kakve savete o davanju vakcine onima koji su alergični, a posebno na lekove , jer je reč o specifičnoj vakcini. Dodaje da ne treba zaboraviti da suština problema nije u alergiji na određeni lek, već u poremećaju koji postoji u organizmu, pa ga lek pogura i napravi problem.

"Sve dosadašnje vakcine, uključujući rusku i kinesku, bazirane su na antigenima, to su konzervativne vakcine, onakve kakve su se oduvek pravile. "Fajzer" vakcina je genetska, to je takozvani mesindžer RNA, koja organizmu prenosi informacije o DNA, informacije da se sintetišu belančevine. Morali su da urade neku manipulaciju da bi zaštitila RNA da opstane dovoljno dugo da prenese informaciju, da se napravi antigen. Mi ga u našem organizmu pravimo, on nije unet spolja", kaže naš sagovornik i dodaje da naučnici na isti način pokušavaju da leče karcinom, ali da, nažalost, još nisu uspeli.

© Sputnik / Georgiй Zimarev / Uđi u bazu fotografijaLekari i pacijenti u bolnici za obolele od kovida 19 u Krasnodaru
Velika trka: Neozbiljno je da se kaže da vakcina nema neželjene reakcije, pa se ispostavi suprotno - Sputnik Srbija
Lekari i pacijenti u bolnici za obolele od kovida 19 u Krasnodaru

Ko dobije Sputnjik V neka zaboravi na votku

Glavni sanitarni lekar Rusije i direktorka Savezne službe za fitosanitarni nadzor Ana Popova izjavila je da najmanje dve nedelje pre i 42 dana nakon vakcinacije protiv virusa korona ne treba konzumirati alkohol.

Ona je objasnila da upotreba alkoholnih pića dovodi do napetosti celokupnog sistema za detoksikaciju tela, što usporava formiranje imuniteta.

Komentarišući ovo naš sagovornik kaže da je samo jedno kratko vreme u njegovoj decenijskoj lekarskoj praksi postojala preporuka da se nakon vakcinacije alkohol ne konzumira.

© Sputnik / Alexey Kudenko / Uđi u bazu fotografija"Alkohol može da aktivira pojedine procese, ali verujem da je preporuka iz Rusije više stvar predostrožnosti", kaže sagovornik Sputnjika.
Velika trka: Neozbiljno je da se kaže da vakcina nema neželjene reakcije, pa se ispostavi suprotno - Sputnik Srbija
"Alkohol može da aktivira pojedine procese, ali verujem da je preporuka iz Rusije više stvar predostrožnosti", kaže sagovornik Sputnjika.

"Alkohol može da aktivira pojedine procese, verujem da je ta preporuka više stvar predostrožnosti, da nisu potpuno sigurni da će se to dogoditi, ali ne isključujem mogućnost da su nekoliko dana posle početka vakcinacije primetili da oni koji uzimaju alkohol imaju neželjene reakcije ili da su one češće kada se pije", kaže naš sagovornik.

On dodaje da se sada treba naoružati strpljenjem, jer dok ne bude vakcinisan dovoljan broj ljudi, nećemo znati koji su sve eventualni neželjeni efekti bilo koje vakcine protiv kovida 19.

"Ima jedna narodna izreka koju je moja baka koristila, "novo sito o klinu visi". Svi se trude da kažu da su vakcine mnogo dobre, za sada i nema većih problema, a da li će ih biti, to ćemo tek da vidimo", zaključuje profesor Kamenov i još jednom podvalči da apsolutno bezbedna vakcina ne postoji, ali i da se moramo zaštititi od koranavirusa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala