Razbijena opasna banda neonacista

© AFP 2023 / INGO WAGNERSkinhedi, neonacisti, Nemačka
Skinhedi, neonacisti, Nemačka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kriminalistička služba Beča zadala je težak udarac neonacističkoj sceni, a uhapsila je i jednog od glavnih neonacista u zemlji.
Kod pripadnika neonacističke bande sa vezama na nemačkoj bajkerskoj sceni, prema policiji, pronađeno je automatsko i drugo oružje, količina koja je delovala kao priprema za rat.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer preneo je da je policija delovala u vezi ilegalne trgovine oružjem i narkotika, kao i povezanosti sa ekstremističkim grupacijama.

Rabin kraj sinagoge u Beču nakon napada - Sputnik Srbija
„Svi su meta ekstremista, Evropa je bure baruta“

„Borba protiv svakog oblika ekstremizma je prioritet ove vlade. Borba se vodi energično i jedinstveno, nezavisno sa koje strane dolazi ekstremizam“, naglasio je Nehamer, prenosi Tanjug.

Cilj, prema njegovim rečima, uvek je isti, a to je da se zaštite demokratija i stanovništvo.

Nehamer je kazao da je pored trgovinom narkoticima ekstremistička grupacija imala za cilj napade na demokratiju i slobode.

Ekstremni desničari, protiv kojih je vođena istraga i uz pomoć nemačkih vlasti, imali su nameru da oforme desničarske ekstremističke oružane snage.

Pukovnik bečke policije Mihael Mimra rekao je da čuvari reda nisu ni bili svesni „u šta su uboli“.

Akcija policije započeta je u oktobru, a istraga je pokazala da su neonacisti trgovali ne samo narkoticima već i oružjem, a da je jedan 53-ogodišnji glavni osumnjičeni.

„Pronašli smo veliku količinu narkotika i oko 76 poluautomatskog i automatskog oružja“, preneo je Mimra, dodajući da je pronađeno i 17 pištolja, predmeta nacističkog Vermahta, bombe i ogroman broj, to jest više od 100.000 metaka.

„Tek smo na početku istrage. Pet osoba je u zatvoru, a sprovedeni su i pretresi stanova. I u Nemačkoj su uhapšena dva lica. Postoje imena koja su iz neonacističke scene, koja su poznata u Austriji“, naglasio je ministar Nehamer.

Vojnici počasne straže nemačkih snaga Bundesvera - Sputnik Srbija
Nacizam u elitnim jedinicama moderne Nemačke

Jedna osoba je, prema njegovim rečima i priznala za šta je uskladišteno oružje.

„Iz islamističke scene je poznato da se terorizam finansira preko trgovine narkoticima. Taj primer sledi i desničarski terorizam. Od prihoda od droga kupovano je oružje“, dodao je Nehamer.

Inače 53-ogodišnji glavni osumnjičeni važi za sledbenika glavnog neonaciste u Austriji Gotfrida Kisela, sa kojim je učestvovao u Narodnoj vanparlamentarnoj opoziciji (VAPO) vežbajući po šumama korišćenje oružja.

Nakon hapšenja Kisela i zabrane VAPO, Austrija je bila suočena sa serijom pisma-bombi, a prvi talas usledio je 1993. kada je teško povređen tadašnji gradonačelnik Beča Helmut Cilk.

I tada je glavni osumnjičeni bio među osumnjičenima, te se našao pred sudijom pod optužbom za desetostruko ubistvo, ali je kažnjen samo za kršenje zakona o veličanju nacizma.

Svakako su, nakon što je Franc Fuks, koji se obesio u zatvoru, osuđen postojale sumnje da je on sam stajao iza tih atentata.

Sada se taj neonacista ponovo našao na meti istrage policije zbog trgovine narkoticima i oružjem.

Prema policiji, kod bande je pronađeno i 20 veoma modernog automatskog oružje, kako ističu, „sve što je potrebno za rat protiv države“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala