„Svi su meta ekstremista, Evropa je bure baruta“

© REUTERS / LISI NIESNERRabin kraj sinagoge u Beču nakon napada
Rabin kraj sinagoge u Beču nakon napada - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dok austrijska policija istražuje napade izvedene u ponedeljak u glavnom gradu te zemlje, u kojima su ubijene četiri osobe, a 17 ih je ranjeno, ostaje nejasno da li su teroristi ciljali određena mesta ili ljude.

Prema rečima glavnog rabina Moskve Pinhasa Goldšmita, koji je i predsednik Konferencije evropskih rabina, sprečavanje ekstremizma je ključno u osujećivanju sličnih napada u budućnosti.

Sputnjik: Napadi u Beču započeli su u maloj sporednoj ulici nedaleko od sinagoge Štatempel. Da li je neko iz jevrejske zajednice pogođen? Da li su svi sada na sigurnom? Postoji li mogućnost da je sinagoga bila meta terorista?

Pinhas Goldšmit: Iz bečke jevrejske zajednice su nas obavestili da su članovi jevrejske zajednice na sigurnom i da niko nije povređen tokom ovog napada. Upućujemo saučešće i molitve za žrtve i povređene u ovom napadu. Još uvek ne znamo da li je na meti napada bila sinagoga ili ne.

Sputnjik: Kao predsednik Konferencije evropskih rabina, ove godine predsedavali ste panel diskusijom na visokom nivou na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, posvećene borbi protiv zločina iz mržnje. To je događaj koji se održava svake godine; šta treba učiniti da se u budućnosti spreče takvi napadi na sinagoge i jevrejske kulturne centre?

Pinhas Goldšmit: Nisu to samo napadi na sinagoge i jevrejske zajednice; kao što smo videli u Nici i Lionu i na drugim mestima - svi su meta, bilo da su hrišćanini, Jevreji ili ateisti. Danas, nažalost, ekstremizam napada bilo koga. I muslimane napadaju, kao i druge. Dakle, problem danas predstavlja ekstremizam - i desničarski i religijski, islamski ekstremizam. I oba dela ovog ekstremizma su izuzetno opasna za Evropu danas, koja je poput bureta baruta, koje čeka da ga zapali onaj ko želi da stvori haos u Evropi. Dakle, moramo naći načine da nadgledamo i zaustavimo one koji podstiču ekstremizam. Bilo da je to u bogomoljama ili na internetu - te ljude treba zaustaviti na svaki način. 

Policijski službenici u stanju pripravnosti nakon razmene vatre u pucnjavi Beču - Sputnik Srbija
Dramatični snimci napada u blizini sinagoge u Beču /video/

Sputnjik: Spomenuli ste ekstremizam na internetu, a rad sa kompanijama, u čijem su vlasništvu društvene mreže, u borbi protiv govora mržnje takođe je bio na dnevnom redu vaše panel diskusije u Minhenu u februaru. Da li se od tada nešto promenilo u načinu na koji Fejsbuk i Tviter pristupaju govoru mržnje?

Pinhas Goldšmit: Društvene mreže odgovorne su za radikalizaciju mnogih koji inače ne bi bili radikalizovani, uzeli puške i pištolje i ubili druge ljude. To možete videti u napadu pre više od godinu dana na sinagogu u Pitsburgu i na džamiju na Novom Zelandu, o čemu je uživo izveštavano na društvenim mrežama. Dakle, verujemo da je ovo veliki problem što društvene mreže daju prostora ovim ekstremnim glasovima. Pokrenuli smo kampanju i sa društvenim mrežama, posebno Fejsbukom, u vezi sa poricanjem holokausta i srećni smo što vidimo da je Fejsbuk odlučio da promeni svoju politiku. Ali ono što su učinili nije dovoljno. Mora se uraditi još mnogo toga.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala