Zahtev Stejt departmenta za Ruse sa Kurila — ili ste Japanci, ili nema u SAD

© Sputnik / Andreй Šapran / Uđi u bazu fotografijaLuka na ostrvu Kunašir
Luka na ostrvu Kunašir - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Stejt department traži da se stanovnici ruskih Kurilskih ostrva izjasne kao Japanci, jer u suprotnom neće biti pušteni na teritoriju SAD.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ova pravila o vizama nazvalo podrškom revanšizmu, ali u njima se takođe može pronaći inspiracija da se ponovo naglasi suverenitet Rusije nad teritorijama od Krima do Kurilskih ostrva.

U suštini, američki Stejt department je predložio stanovnicima Južnih Kurila da izdaju svoju domovinu. Ako žele da dobiju zelenu kartu, odnosnu dozvolu za boravak u Sjedinjenim Državama, prilikom predaje dokumenata moraće da navedu Japan kao mesto rođenja. Vrlo je moguće da će takva praksa biti uvedena i prilikom podnošenja zahteva za redovne vize, piše izdanje „Vzgljad“.

Zahtev SAD za stanovnike Kurila prešao „crvene linije“

Kao odgovor, Ministarstvo spoljnih poslova RF je optužilo SAD da su prešle „crvene linije“ i da „promovišu revizionizma“. Istina, treba napomenuti da revizionizam Vašingtona ima jasne granice. Oni ne bi hteli da preispituju rezultate Drugog svetskog rata u odnosu na Japan, jer je čak i njegov posleratni ustav pisan pod diktatom Amerikanaca.  

Pored toga, nova pravila predviđaju, na primer, da Južni Sahalin, koji su Japanci takođe izgubili 1945. godine, ne podleže viznim uslovima koji su tako ponižavajući za Ruse.

​Što se tiče teritorijalnog spora oko ostrva, Vašington je i ranije podržavao Tokio, pa bi čak bilo čudno da je drugačije: uostalom, Japan je glavni američki saveznik u regionu, a SSSR je bio glavni neprijatelj.

Odnosno, stav Amerikanaca se u suštini nije promenio. Postavlja se drugo pitanje: zašto se takvi zahtevi za dobijanje vize uvode baš sada i kako na njih treba reagovati.

Stejt department verovatno pokušava da zakomplikuje odnose između Tokija i Moskve, koristeći se činjenicom da je Zemlja izlazećeg sunca dobila novog premijera. Jošihide Suga je iz iste stranke kao i bivši premijer Šinzo Abe, on je njegov naslednik i „desna ruka“. Ali stvar je u tome da se lični kontakt između njega i ruskog predsednika još nije dogodio, dok je interakcija Moskve i Tokija poslednjih godina bila određena prijateljstvom Putina i Abea.

Američke spletke

Ovo otvara prozor mogućnosti za američke spletke. Vašington gazi na kurilski problem kao na bolno mesto, očekujući da Moskva i Tokio počnu da se svađaju zvaničnim kanalima. Činjenica da je period Abea doneo svojevrsno „otopljavanje“ za dve zemlje očigledno je teško pala Amerikancima, i oni sada imaju priliku da situaciju vrate u period međusobnog nepoverenja.  

Kurilska ostrva - Sputnik Srbija
Amerika smatra stanovnike Kurila Japancima
Zabijanje klinova između Rusa i Japanaca je dugogodišnja strategija Amerikanaca. Da nije bilo njihovih spletki, famozni mirovni sporazum bio bi zaključen, ako ne za vreme Hruščova, onda za vreme Brežnjeva. Druga stvar je da bi sa ruske strane bilo čudno za to optuživati SAD, jer je Rusija kao rezultat njihove podrivačke aktivnosti zadržala sve Južne Kurile i nije ih delila sa Japanom. Ako su u sovjetsko vreme teritorijalni ustupci bili mogući, sada to izgleda nezamislivo — Rusija se neće odreći ostrva.  

Ali što se češće poteže ovo pitanje, to će teže ići rusko-japanska saradnja, koja je sada lišena dopinga — lične „hemije“ dvojice lidera.

Opet, Rusija ne može da ostane ravnodušna na potez Stejt departmenta vezan za vize, jer guranje ruskih građana u mogućnost čak i simbolične izdaje zahteva reagovanje.  

Neće biti moguće da Rusija odgovori u potpunosti istom merom jer ona priznaje SAD u postojećim granicama, a da ih preispituje bilo bi previše.

Amerikanci se kada je reč o obračunu sa Ruskom Federacijom već dugo vode pre svega drskošću i jednostavno ne mare za zakone logike. Kad grade elemente protivraketne odbrane u blizini ruskih granica, oni kažu da je to zaštita od Irana. Kad uvode sankcije evropskim kompanijama koje grade „Severni tok 2“ to pripisuju zaštiti evropskih interesa. I tako dalje, i tome slično.

Trolovanje umesto diplomatije

Ovo više nije diplomatija, već trolovanje, pa je dozvoljeno odgovoriti u istom duhu. Recimo, jednako drsko bi bilo da se od građana Teksasa i Kalifornije, kad dobijaju rusku vizu, traži da navedu da žive na bivšim teritorijama Meksika koje su okupirale američke trupe. Reklo bi se, gde je Rusija, a gde je američko-meksički rat, koji je u samom Meksiku poznat kao severnoamerička intervencija.

Kurilska ostrva - Sputnik Srbija
Ruske diplomate podsetile Japan čiji su Kurili

Ali ako Vašington želi da spekuliše o ruskim teritorijama stečenim tokom Drugog svetskog rata, šta sprečava Rusiju da uzvrati istom merom?

To se odnosi i na bliskog američkog saveznika, Ukrajinu: nije tajna da ukrajinski graničari često traže od Rusa koji pokušavaju da uđu na teritoriju te zemlje zahtevaju da odgovore na neumesna pitanja poput onog „čiji je Krim“ i „ko je okupirao Donbas“. Otvaranje „zelenog koridora“ direktno zavisi od političke „tačnosti“ odgovora.

Ako već nisu Rusi ovo smislili, nije na njima da se stide kontramera. Bez uvođenja viznih pravila Ukrajini, Rusija može obavezati sve oni koji dolaze odatle da popune upitnik, u kojem se, između ostalog, može nalaziti stavka o priznanju Krima kao teritorije Ruske Federacije. Ako patriotizam ne dozvoljava Ukrajincu da se potpiše, neka onda ide nazad, kao svesno nelojalan prema zemlji domaćinu.

Pravno, to je beznačajno, kao i u slučaju zahteva da se stanovnici Kurilskih ostrva izjasne kao Japanci. Ali to je prilično osetljivo sa emocionalne tačke gledišta.

Budući da se već stiglo do skakanja po „crvenim linijama“, neka onda one sijaju što više. Krim je Rusija, ona ga neće dati nikome i navići će čitav svet na ovu činjenicu, a pre svega će naučiti tome Ukrajinu i Ameriku, dok se drugoj zemlji treba samo zahvaliti na ideji. Da se oni nisu umešali u spor Rusa sa Japancima, onda bi Rusija možda pričekala sa zahtevima za Ukrajince.  

Naravno, takve mere ne odgovaraju tradicionalnoj diplomatskoj praksi. Ali u vreme kada se u informacionom ratu koji se vodi protiv Rusije ukidaju i poslednja pravila (uključujući pravila pristojnosti), nema svrhe oslanjati se samo na tradicionalni arsenal — bolje je ugledati se na američku drskost i pobediti neprijatelja njegovim oružjem.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala