Ruske diplomate podsetile Japan čiji su Kurili

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKurilska ostrva
Kurilska ostrva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Japana uputilo je protestnu notu ruskoj ambasadi u Tokiju zbog posete ruskog ministra za vanredne situacije Rusije Evgenija Ziničeva ostrvu Kunašir (Kurilski arhipelag), koje Japanci smatraju svojom teritorijom.
„Petog avgusta smo primili protestnu notu od Ministarstva spoljnih poslova Japana u vezi sa prisustvom ministra za vanredne situacije Rusije Evgenija Zinačeva otvaranju hitnog spasilačkog centra ruskog Ministarstva za vanredne situacije na ostrvu Kunašir. U odgovoru smo istakli da takve izjave japanske strane smatramo kategorički neprihvatljivim i istakli smo da se suverenitet Rusije nad Južim Kurilskim ostrvima ne dovodi u pitanje“, saopšteno je iz ruske ambasade u Tokiju.

Takođe, ruska strana naglašava da imaju puno pravo da na svojoj teritoriji sprovode bilo koje aktivnosti u skladu sa našim zakonom, uključujući naravno i putovanja ministara.

Japansko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su uputili protestnu notu ruskoj ambasadi, jer „poseta ruskih ministara južnim Kurilskim ostrvima protivreči stavu vlade Japana o teritorijalnom problemu i neprihvatljiva je“.

Kurilska ostrva - Sputnik Srbija
Nema pregovora: Rusija odbila da razgovara o vraćanju Kurila Japanu

Japan pretenduje na južni deo Kurilskih ostrva, te svaki put reaguje na posete predstavnika ruskih vlasti toj teritoriji.

Spor oko Kurilskih ostrva

Rusija i Japan vode pregovore o zaključivanju mirovnog sporazuma, a Tokio se nada da će taj cilj biti postignut rešavanjem teritorijalnih pitanja, odnosno statusa Južnih Kurila.

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine.

Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

Sovjetski Savez i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju, u kojoj je Moskva pristala da, nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, razmotri mogućnost da Japanu preda ostrva Habomai i Šikotan. Sudbina Kunašira i Iturupa nije bila tema pregovora.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala