Amerika smatra stanovnike Kurila Japancima

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaKurilska ostrva
Kurilska ostrva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Već dugi niz godina Sjedinjene Američke Države smatraju državljane Rusije rođene na Južnim Kurilima rodom iz Japana, navodi se u pravilima za dobijanje zelenih karata, objavljenim na sajtu Stejt departmenta, piše japanski list „Hokaido šimbun“.
„Lica rođena na ostrvima Habomai, Šikotan, Kunašir i Iturup vode se kao državljani Japana. Lica rođena na Južnom Sahalinu vode se kao državljani Rusije“, stoji u uputstvu onima koji žele da učestvuju u programu „Dajversiti viza“.

Program „Dajversiti viza“ pokrenut je 1990. godine i svake godine odabira 55 hiljada imigranata koji mogu da se presele u Sjedinjene Američke Države sa porodicom. Da bi se dobila viza i kasnije zelena karta, mora se imati određeni nivo obrazovanja i znanje engleskog jezika. Državljani Rusije nisu mogli da igraju lutriju od 2005. do 2010. godine, ali od tada je priliv emigranata iz Rusije u Sjedinjene Američke Države opao i Rusi ponovo mogu da učestvuju u programu.

Premijer Japana Jošihide Suga - Sputnik Srbija
Japanski premijer: Nastavićemo da razvijamo odnose sa Rusijom

Moskva i Tokio nisu potpisali mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata. Japan pretenduje na ostrva Južnog Kurilskog grebena – Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, oslanjajući se na bilateralni Sporazum o trgovini i granicama iz 1855. godine.

Vašington, kao i Tokio, smatra Južne Kurile delom Japana.

Stav Rusije je da su Južni Kurili postali deo SSSR-a nakon Drugog svetskog rata i ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajući međunarodno-pravni oblik, ne može se osporiti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala