- Sputnik Srbija
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki mediji: Hoće li Kim raketom čestitati Bajdenu ulazak u Belu kuću

CC0 / Pixabay / Rukovanje - ilustracija
Rukovanje - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Inauguraciju poslednja dva američka lidera, Baraka Obame i Donalda Trampa, Kim Džon Un je „pozdravio“ raketnim testiranjima. Džoa Bajdena očekuje nešto slično, smatra agencija „Blumberg".

U roku od nekoliko nedelja od inauguracije, Severna Koreja je „pozdravila“ poslednja dva američka lidera testiranjem raketnih ili nuklearnih bojevih glava. Analitičari veruju da će sličan doček dobiti i novoizabrani predsednik Džo Bajden, kojeg je Pjongjang nazvao „besnim psom“.

Severnokorejski lider Kim Džon Un jedan je od retkih svetskih lidera koji još nije čestitao demokratskom kandidatu pobedu na američkim izborima. Značajno je da je predsednik susedne Kine Si Đinping to uradio u sredu.
Parada u Severnoj Koreji - Sputnik Srbija
Pet najsmrtonosnijih noviteta Severne Koreje: ozbiljan signal za „američke marionete“

Iako nema ništa posebno u činjenici da Pjongjang ne komentariše rezultate američkih izbora, Kim je ipak održao niz „neviđenih sastanaka“ sa predsednikom Donaldom Trampom, što je dovelo do značajnih promena u odnosima između dugogodišnjih rivalskih zemalja.

Kako „Blumberg“ predviđa, dolaskom Bajdena na vlast, američki pristup će se verovatno vratiti na put koji je izabrala Obamina administracija. Nakon što je Kim Džon Un 2011. godine postao vođa Severne Koreje, Amerika je odlučila da zadrži „strateško strpljenje“ i ne podržava Pjongjang u provokacijama. Međutim, za severnokorejski režim razlika će biti mala. Pod Obamom i pod Trampom, čak i uprkos pretnji pooštravanjem sankcija, Kim je tvrdoglavo nastavio da radi na svom programu koji treba da pruži pretnju američkim teritorijama.

„Ko god da je predsednik Sjedinjenih Američkih Država, severnokorejski režim verovatno neće promeniti svoje ponašanje ili izaći u susret SAD-u. Nuklearne rakete nikuda neće otići, Kim će nastaviti da ih gradi i koristi nuklearnu ucenu, jer je to strategija koja je pouzdano delovala decenijama. Pa zašto menjati ono što funkcioniše?", tvrdi bivši saradnik CIA-e i stručnjak u analitičkom centru „Rand Corp. Su Kim“.
Severna Koreja  - Sputnik Srbija
Severna Koreja prikazala jednu od najvećih raketa na svetu /video/

Nekoliko meseci nakon što je Obama došao na vlast 2009. godine, Severna Koreja je „testirala svoju snagu“ lansirajući raketu velikog dometa. Pjongjang je Trampov dolazak u Belu kuću takođe „obeležio serijom lansiranja balističkih raketa, a u novembru 2017. godine testirao je interkontinentalnu raketu za koju stručnjaci kažu da može da dosegne do svake tačke Sjedinjenih Američkih Država.

List sugeriše da bi u slučaju Bajdena Kim mogao ponovo da lansira interkontinentalnu balističku raketu (MBR). Možda će to biti nova raketa koju je Pjongjang demonstrirao na vojnoj paradi u oktobru. Procenjuje se da odjednom može da nosi nekoliko nuklearnih bojevih glava i da leti sa njima do Amerike.

Melisa Henmen, stručnjak za oružje i zamenica direktora Otvorene nuklearne mreže, organizacije posvećene umanjivanju rizika od upotrebe nuklearnog oružja, kaže: „Moraju da testiraju novu MBR kako bi pokazali svojim rivalima da ona postoji. I, najverovatnije će to učiniti kada budu spremni. Severnoj Koreji je potrebno da njene MBR budu dovoljno precizne da obuzdaju Sjedinjene Američke Države“.

Pjongjang svoje nuklearno oružje vidi kao zaštitu od potencijalnog američkog napada. Kim je više puta odbio poziv Trampove administracije za potpuno nuklearno razoružanje.

U okviru svoje predizborne kampanje, Bajden se založio za razoružanje i američkih saveznika i drugih zemalja. Tokom predsedničke debate u oktobru, demokrata je Kim Džon Una nazvao „banditom“, ali je rekao da je spreman da se sastane sa severnokorejskim liderom ako smanji svoj arsenal.

Pjongjang - Sputnik Srbija
Severna Koreja odbija pregovore sa SAD

Entoni Blinken, kojeg je Bajden preliminarno imenovao na mesto državnog sekretara, takođe se ranije zalagao za multilateralni pristup pitanju Pjongjanga i fazno razoružanje. U članku za „Njujork tajms“ iz 2017. godine, Blinken je pisao o mogućem dogovoru sa Severnom Korejom, koji bi prvo zahtevao „zamrzavanje” postojećeg arsenala, a zatim i postepeno smanjivanje nuklearnog programa pod kontrolom posmatrača.

Tokom novogodišnjeg obraćanja, očekuje se da Kim Džon Un nagovesti kakav će imati pristup prema novoj Bajdenovoj administraciji.

Prema saznanjima južnokorejskih obaveštajnih zvaničnika, Severna Koreja je naredila svim svojim agentima da ne provociraju tokom američke tranzicije.
Severnokorejski lider Kim Džong Un - Sputnik Srbija
Severna Koreja preti Americi: Obuzdajte svoj jezik ili ...

Pjongjang je već jasno stavio do znanja da više voli da ima saradnju sa Trampom, koji se prema Kimu odnosio kao prema jednakom. Između trenutnog američkog predsednika i severnokorejskog vođe razvila se „izvrsna hemija“, dok je Bajdena nazvao „budalom, lišenom elementarnih osobina čoveka“.

Dok novi američki predsednik pokušava da popravi odnose sa saveznicima koje je potkopao Trampov program „Amerika iznad svega“, Kim može pokazati da ima više prijatelja nego pre nekoliko godina. Ako su 2017. godine Kina i Rusija podržale sankcije Ujedinjenih nacija protiv Severne Koreje, kao odgovor na njena nuklearna ispitivanja i lansiranje raketa, sada Kim ima mnogo bolje odnose sa Moskvom i Pekingom.

„Ovog puta nova testiranja možda neće imati isti efekat na Ujedinjene nacije. Najveća opasnost je da sa Severnom Korejom uđemo u novi krizni ciklus“, upozorava Ankit Panda iz Fonda Karnegi za međunarodni mir. Prema njegovim rečima, tenzije bi se mogle povećati ako Bajden odluči da odgovori na provokacije Pjongjanga demonstracijom vojne sile.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala