Pet najsmrtonosnijih noviteta Severne Koreje: ozbiljan signal za „američke marionete“

© AP PhotoParada u Severnoj Koreji
Parada u Severnoj Koreji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moć vojno-industrijskog kompleksa Severne Koreje znatno je porasla poslednjih decenija. Nedavno je pokazala razvoj novog glavnog tenka, kao i najveće interkontinentalne rakete u istoriji zemlje. Od koristi im je bilo i iskustvo sovjetske i ruske odbrambene industrije. 

Desetog oktobra 2020. godine u Pjongjangu, glavnom gradu Severne Koreje, održana je vojna parada povodom 75 godina od osnivanja Radničke partije Koreje. To je bio verovatno najveličanstveniji noćni šou na kome su predstavljeni mnogi najnoviji uzorci severnokorejske vojne tehnike. Za detaljniju analizu odlučio sam da odaberem pet najboljih novih proizvoda severnkorejske odbrambene industrije, koje smo videli na fotografijama Centralne telegrafske agencije Koreje. 

Severna Koreja inspirisana ruskim tenkom „Armata“ 

Peto mesto — novi glavni tenk. U njegovoj konstrukciji se vidi uticaj američkog „Abramsa“ i ruskog tenka „Armata“. Naravno, još uvek se ne zna u kojoj je fazi razvoj novog oklopnog vozila koje još nema ni ime. Možda su na paradi prikazani prototipovi ili makete, a možda su to tenkovi iz prve armijske serije koji su već prošli ispitivanja. 

Novi tenk je verovatno opremljen novim ili primetno obnovljenim topom sa termo navlakom koja obezbeđuje bolje hlađenje cevi topa. Ojačan je oklop topa i sa bočnih strana i duž oboda trupa, a ojačan je i krov kupole tenka. Novi proizvod severnokorejske odbrambene industrije je opremljen kompleksom aktivne zaštite — na snimcima se jasno vide radari male veličine i lanseri ovog kompleksa sa bočnih strana kupole. Tenk ima dva lansera protivtenkovskih vođenih raketa. Verovatno će se koristiti severnokorejska raketa koja je slična ruskom prenosnom protivtenkovskom raketnom sistemu tipa „Kornet“. Tenk je naoružan novom opremom za nišanjenje, kao i specijalnim senzorima koji pomažu u izbegavanju uništavanja protivtenkovske rakete. 

Šasija je takođe modernizovana — 7 točkova kao kod „Armate“ i nove gusenice sa mekanim gumenim „dubokim cipelama“ za kretanje po asfaltu na modernim putevima. Bilo bi zanimljivo, naravno, videti novi tenk u njegovom prirodnom staništu: na terenu i na neravnim područjima. I vredi podsetiti da DNRK ima jaku kopnenu vojsku koja je formirana po sovjetskim tradicijama, što znači da se tenkovima dodeljuje presudna uloga u slučaju potencijalnog sukoba sa Južnom Korejom. 

Upozorenje za Južnu Koreju

Četvrto mesto — porodica novih bacača raketa. Na paradi je prikazano nekoliko tipova lansera velikog kalibra koji su slični po nameni ruskim sistemima tipa „Uragan“ i „Smerč“. Razvojem hemijskih tehnologija u DNRK, odmah za vodećim raketnim zemljama, pojavile su se nove vrste čvrstog goriva sa povećanim oslobađanjem energije. Ovo je uticalo na ubrzanje razvoja raketne tehnologije u zemlji: pojavile su se nove taktičke (do 100 kilometara) i operativno-taktičke rakete (do 300 kilometara), počela je konstrukcija raketa na čvrsto gorivo za podmornice, pojavili su se višecevni raketni sistemi velikog dometa. 

Pokazano je nekoliko tipova lansera sa raketama kalibra 300-430 mm sa procenjenim dometom do 250 kilometara i supervelika taktička raketa KN-25 sa prečnikom korpusa od 600 mm i dometom do 380 kilometara. To su procene nezavisnih stručnjaka. 

Neke od lansera smo već videli tokom ispitivanja novih raketa 2019. godine. KN-25 po svojim mogućnostima postaje najefikasnija raketa sa dometom do 400 km i sa većom preciznošću od raketa tipa SCUD koje su ranije bile osnova operativno-taktičkih raketnih sistema vojske DNRK. U potencijalnom sukobu dve Koreje, rakete dometa do 400 km omogućavaju gađanje gotovo bilo kog cilja u južnom delu Korejskog poluostrva. A sada bi preciznost novih raketa trebalo da bude mnogo veća nego kod starih raketa SCUD, a to im omogućava da pogađaju prilično širok spektar ciljeva, čak i sa manjom i lakšom bojevom glavom. Takođe ne smemo zaboraviti da obično raketne sisteme za paljbu koriste masovno čitave baterije ili pukovi. To znači da mogu vrlo efikasno da unište bilo koja ciljana područja — položaje trupa, gradove, luke, aerodrome i tako dalje.

Paljba dve rakete sa nuklearnom bojevom glavom

Treće mesto — severnokorejski „iskanderi“ i rakete malog dometa „ATCMS“. Pjongjang je imao uspeha sa prilično savremenim i visokotehnološkim raketnim sistemima. Reč je o raketnim sistemima malog dometa KN-23 i KN-24, koji su u stručnoj zajednici dobili imena „korejski iskander“ i „korejski ATCMS“ zbog sličnosti u izgledu i funkcionalnosti. 

Reč je o raketama koje imaju veći kalibar od supermoćnih raketa za višestruke raketne sisteme. One već imaju domet do 450-600 km i mogu nositi punjenje teško do 500 kg. Rakete ovog tipa imaju relativno visoku preciznost (do 100 metara) i mogu da nose nuklearnu bojevu glavu. Naravno, veliko je pitanje da li je DNRK, koja je nedavno postala nuklearna sila, sposobna da proizvede dovoljan broj bojevih glava kako bi naoružala ne samo strateške rakete, već i rakete malog dometa? S druge strane, čak i nekoliko ovih raketa sa nuklearnim naoružanjem može naneti ogromnu štetu bilo kojoj zemlji. Ove su prikazane na paradi na dve vrste lansera: na točkovima i na gusenicama. Svi pokazani raketni sistemi mogu nositi dve rakete, a veruje se da paljba dve rakete čak i na tako velikoj udaljenosti i uzimajući u obzir moguće skretanje rakete sa putanje, može obezbediti zagarantovano uništavanje cilja. 

DNRK nema nuklearne podmornice

Drugo mesto — raketa za podmornice „Puksong 4“. Raketa je očigledno poboljšana i modernizovana verzija rakete „Puksong 3“, čija smo testiranja videli 2019. godine. Procenjeni domet je 1.900 km. Njena nova verzija, verovatno, ima gotovo isti domet, ali nisu isključena poboljšanja. Na primer, kompleks sredstava za prevazilaženje protivraketne odbrane ili sposobnost nošenja nekoliko bojevih glava. Ove rakete još nisu testirane. 

U svakom slučaju, treba istaći da su uspesi DNRK u stvaranju raketa na čvrsto gorivo za podmornice i savladavanje tehnologije podvodnog lansiranja — veoma ozbiljni. Ali bez nuklearnih raketnih podmornica će biti teško u potpunosti primeniti ova dostignuća. DNRK sada može da gradi samo nenuklearne podmornice-nosače sa relativno malom autonomijom, ali savremena sredstva protivpodmorničke odbrane će prilično efikasno nalaziti i uništavati takve podmornice. Shodno tome, postizanje glavnog cilja takvog raketnog sistema (nanošenje neizbežnog udara na teritoriji prekomorskog neprijatelja) može se naći pod pretnjom. Možda nas na ovom području u narednim godinama očekuju neke severnokorejske novine. 

Kako je Moskva pomogla DNRK sa raketom „Hvasong 16“

I na kraju, prvo mesto — raketa „Hvasong 16“ je najnovija i najveća u istoriji severnokorejske raketne tehnike. Ova inerkontinentalna raketa, koju su neki stručnjaci sa osećajem za crni humor nazvali korona-interkontinentalna balistička raketa, postala je senzacija u finalnom nastupu na paradi. Najveći svetski pokretni transporter sa 11 osovina na točkovima nosi prilično moćnu raketu težine od 80 do 120 tona (prema različitim procenama). 

Šta se trenutno može reći o novoj raketi? Ona koristi raketnu tehnologiju sa motorom na tečno gorivo, sličnu sovjetskoj tehnologiji iz ’60-ih godina. Moskva je aktivno pomagala severnokorejskoj braći komunistima da razviju svoj vojno-industrijski kompleks, uključujući i prebacivanje raketa, a zatim su saborci iz Egipta i Sirije počeli da dele oružje sa Pjongjangom.

Pored toga, velika je verovatnoća da su Severnokorejci uz pomoć vojno-tehničke obaveštajne službe dobili neke dorade oblasti raketne tehnologije. Nije isključeno ni da je nešto „procurilo“ zbog haosa i nereda koji su se dogodili u ruskom vojno-industrijskom kompleksu devedesetih godina. 

Bilo kako bilo, DNRK je uspela da konstruiše svoju interkontinentalnu raketu „Hvasong 15“, a sada svetu pokazuje još napredniji sistem. 

Demonstrirana je dvostepena raketa dužine najmanje 25 metara sa prečnikom prvog stepena oko 2,8 metara. Na drugom stepenu je postavljena prilično obimna raketna bojeva glava, koja gotovo sigurno može nositi nekoliko bojevih glava individualnog navođenja. 

Smatra se da je prvi stepen nove rakete analog prvog stepena perspektivne svemirske rakete-nosača „Unha-Iks“. Ispitivanja ove rakete još nisu sprovedena i možda će trebati više od mesec dana da se raketa dovede do pravog letećeg modela, ali samo pojavljivanje takve rakete govori o još uvek neprekidnom traženju najefikasnije reakcije DNRK na svetski imperijalizam

Svaka parada u DNRK u protekloj deceniji se smatra kao prezentaciona platforma za nove raketne tehnologije. Ne postaju svi modeli tehnike stvarni borbeni sistemi, ali to nas ne sprečava da sa sigurnošću tvrdimo da su uspesi vojno-industrijskog kompleksa DNRK u potpunosti realni, a da je vojna moć severnokorejske vojske tokom poslednjih decenija znatno porasla. I apsolutno je neophodno da SAD uzmu ovo u obzir, a da ne pominjemo one za koje se u Pjongjangu smatra da su „američke marionete“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala