Amerika nije u stanju da istovremeno vodi rat sa dva glavna rivala – Rusijom i Kinom

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaAmerička vojska
Američka vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uprkos rekordnoj vojnoj potrošnji, oružane snage SAD su i dalje samo delimično spremne na dug istovremeni rat sa Rusijom i Kinom, piše portal Military.com, pozivajući se na izveštaj fonda „Nasleđe“.

Portal je objašnjava da je to, pre svega, povezano sa dugoročnim nedostatkom finansiranja odbrambene industrije, kao i pandemijom virusa korona, jer su za borbu protiv nje potrebni ogromni resursi.

Kako je navedeno, američkim oružanim snagama je potrebno mnogo vojske, aviona, brodova i visokih tehnologija ukoliko žele da budu spremne za rat sa protivnicima poput Rusije i Kine.

„Oružane snage Sjedinjenih Američkih Država trenutno samo u ograničenoj meri ispunjavaju zahteve za zaštitu izuzetno važnih američkih nacionalnih interesa“, saopštio je fond.
Zastave Rusije i SAD postavljene na aerodromu Vnukovo za doček američkog državnog sekretara u Moskvu - Sputnik Srbija
Ko na Rusiju krene mačem, od mača će i da strada

Prema mišljenju organizacije, američka vojska trenutno može da postigne uspeh u konfrontaciji samo sa jednim snažnim protivnikom. S tim u vezi, viši naučni saradnik fonda „Nasleđe“ i penzionisani potpukovnik marinaca Dakota Vud smatra da oružane snage SAD raspolažu sa samo „dve trećine kapaciteta koji moraju da poseduju“ u slučaju dva velika konflikta.

Kako je rekao, situacija može da se popravi povećanjem finansiranja - iako su trenutni odbrambeni rashodi dostigli rekordne razmere (oko 740 milijardi dolara).

„Sve je u novcu. Tokom mnogo godina smo se zaista suočili sa nedovoljnim nivoom ulaganja“, istakao je Vud.

Borbena gotovost SAD - ograničena

Borbenu gotovost američke vojske, vazduhoplovstva i mornarice fond je ocenio kao „ograničenu“.

„Mornarica trenutno broji oko 300 brodova, od kojih je više od pola staro preko 20 godina. Pritom je samo oko 100 brodova svakog dana u stanju borbene gotovosti“, precizirao je on.

Istovremeno, autori izveštaji ukazali su na faktore koji će ometati povećanje budžeta za odbranu.

„U slučaju da situacija ne pretrpi drastične promene, poput početka velikog sukoba, prisustvo brojnih različitih konkurentnih interesa verovatnije će dovesti do rasta troškova za programe unutrašnjeg razvoja, a ne do ulaganja u odbranu“, navedeno je u dokumentu.

Pored toga, iako se Pentagon zalaže za tri do pet odsto povećanja odbrambenih rashoda, američki zakonodavci već su upozorili da to neće biti lako da se postigne u svetlu ogromnih troškova povezanih sa pandemijom virusa korona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala