Jedine garancije za budućnost Srba: Slobodan popis u Crnoj Gori — prvi u modernoj istoriji

© Sputnik / Aleksandar MilačićCrnogorska kapa
Crnogorska kapa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavni cilj nam je da pokušamo da ostvarimo ravnopravnost za srpski narod pred predstojeći popis, tako što ćemo da oslobodimo institucije Crne Gore.

Ovim rečima je dr Momčilo Vuksanović, ispred Srpskog nacionalnog savjeta, objasnio glavnu ideju okruglog stola o popisu stanovništva u Crnoj Gori, koji je održan danas u Srpskoj kući u Podgorici pod nazivom „Značaj novog popisa za srpski narod u Crnoj Gori“.

Na okruglom stolu učestvovale su srpske nevladine organizacije, intelektualci iz kulturnog i javnog života, koji su prezentovali ideje za slobodno izjašnjavanje građana na popisu stanovništva u prvoj polovini 2021. godine.

Slobodne institucije — slobodan popis u Crnoj Gori

Vuksanović je naglasio da ne treba kasniti sa zahtjevima prema državnim institucijama, te da će perspektiva srpskog naroda umnogome zavisiti od rezultata popisa u Crnoj Gori.

„Srpski nacionalni savjet Crne Gore nije nailazio na razumijevanje vladajuće strukture za svoje predloge koji se tiču pitanja srpskog naroda u Crnoj Gori, ali očekujemo da će kod nove vlade biti razumijevanja za ovaj civilizacijski projekat“, rekao je predsjednik Savjeta Vuksanović otvarajući okrugli sto.

Istina o matičnom narodu

Prof. dr Radmilo Marojević je kazao da glavni cilj popisa treba da bude da se uspostavi prava naučna istina o matičnom narodu u Crnoj Gori, kao i da izjašnjavanje treba da bude istinito, a ne lažno.

Litija u Beogradu u znak podrške srpskom narodu u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori. - Sputnik Srbija
Nova akcija posle „otimanja svetinja“: Akteri plana desrbizacije Crne Gore sad ruše popis

On je ocijenio da je jedini pravi i tačni popis do sada bio u Kraljevini Crnoj Gori, a da su svi ostali ideologizovani, dok je prof. dr Savo Marković kazao da je u Crnoj Gori posle 75 godina konačno sinula sloboda i da to treba iskoristiti, te da u tom smislu samo treba ohrabriti narod.

Marković je ukazao da čak i sam naziv okruglog stola, koji govori o značaju popisa za srpski narod, sasvim dovoljno govori o karakteru države u kojoj živimo.

„Zaista ispada groteskno da Njegoš nije znao kom narodu pripada“, primijetio je Marković.

Cilj je bio — država bez Srba

Po riječima prof. dr Budimira Aleksića, „segragacioni režim u Crnoj Gori je planirao da putem etničkog inženjeringa stvori državu bez Srba“, te upozorio da je to bio jedan od najvažnijih državnih projekata.

„Cilj je bio Crna Gora bez Srba, jer je srbofobija bila magistralna politika državne linije“, ukazao je Aleksić, uz tvrdnju da je Đukanovićev režim bio „jasno projektovao rezultate popisa 2021. tako da Srbi padnu ispod 15 odsto“.

„Zanimljivo je da sada, nakon smjene vlasti, oni zapomažu da se popis ne održi ili da se ne dozvoli da se ljudi izjašnjavaju o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti“, kazao je Aleksić.

Svi popisi bili falsifikat

Protojerej Jovan Plamenac, ukazujući na značaj predstojećeg popisa, ocijenio je da su „svi popisi do sada bili falsifikovani, naročito oni posle Drugog svjetskog rata“.

Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija
Tim Zdravka Krivokapića: U popisu ostaju vera, jezik i nacija

Za publicistu Jovana Markuša zabrinjavajuća činjenica je „da veliki dio našeg naroda ne razlikuje odrednice, nacionalnost, vjerska pripadnost i jezik“.

O značaju popisa, koji po zakonu treba da se sprovede naredne godine, govorili su novinari: Ljubica Gojković, Ivan Milošević i Tihomir Burzanović, kao i prof. Jugoslav Blagojević, pisac Janko Jelić, istoričar Goran Kiković i predsjednik Srpskog kluba iz Berana Vlado Đukić.

Naredni skup, kako je dogovoreno, o popisu biće organizovan 15. decembra, kada se očekuje da sve srpske NVO predlože mjere djelovanja kako bi popis ispunio svoju zakonsku obavezu i bio sproveden u skladu sa svim evropskim standardima.

Po završetku okruglog stola, učesnici skupa su posjetili Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gdje su se poklonili sjenima blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala