Tim Zdravka Krivokapića: U popisu ostaju vera, jezik i nacija

© Sputnik / Nikola BižićZdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Predlog Centra za demokratsku tranziciju (CDT) da se prilikom popisa stanovništva planiranog za narednu godinu ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti i o jeziku, nije prihvatljiv mandataru Zdravku Krivokapiću, saopšteno je „Danu“ iz njegovog ekspertskog tima.

Inicijativa je upućena Krivokapiću, kao i predsednicima države i Skupštine Milu Đukanoviću i Aleksi Bečiću, ali i odlazećem premijeru Dušku Markoviću.

Takođe, predlog je upućen i predsednici Saveta statističkog sistema Vesni Karadžić, direktorici Uprave za statistiku (Monstat) Gordani Radojević i svim šefovima poslaničkih klubova u Skupštini.

„Danu“ su iz Krivokapićevog tima kazali da popis stanovništva nije ni egzistencijalni problem, ni izborni revanš, već relativno prost statistički postupak, kojim se više nikada ne sme manipulisati u političke svrhe.

„Nekorisno je u ovom ozbiljnom i istorijskom trenutku tražiti rešenja koja nikada nisu predlagana za vladavine Demokratske partije socijalista, tim pre što će se tokom narednog popisa građani napokon moći slobodno izjasniti o svom identitetu, što im niko svestan značenja demokratskih načela ne bi smeo uskraćivati. Ako bi postupila po ovom predlogu, Crna Gora bi predstavljala redak izuzetak u Evropi, a statističku nauku lišila bi vrednih podataka. Još gore, tim činom bila bi direktno ugrožena prava manjinskih naroda i manjinskih religijskih zajednica, dok bi institut afirmativne akcije u potpunosti izgubio smisao, rezultujući potencijalnom destabilizacijom i nezadovoljstvom”, smatraju u ekspertskom timu Zdravka Krivokapića.

Oni naglašavaju da je sva pažnja mandatara u ovom trenutku usmerena na uspešno okončanje pregovora o sastavu nove vlade, „bez kojeg se ne možemo suočiti sa ozbiljnim krizama koje je odlazeća vlast izazvala ili nestručnim činjenjem dopustila“.

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić kazao je u izjavi za „Dan“ da je opšteprihvaćeno i važeće pravilo u Crnoj Gori da niko nije dužan da se izjašnjava o svojoj nacionalnoj, verskoj, političkoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti, ali i da niko nema prava da nekome uskrati pravo da se po pitanju bilo koje svoje pripadnosti ili posebnosti izjasni ukoliko to želi.

Analitičar i član Krivokapićevog ekspertskog tima Boško Vukićević kazao je za In4s da je zapanjujuća i u izvesnoj meri i skandalozna argumentacija pojedinaca o tome kako na narednom popisu građani neće biti u prilici da se izjašnjavaju slobodno.

„Ne sećamo se sličnih reakcija datih entiteta u ranijim prilikama održavanja popisa stanovništva, tj. pod vlašću višedecenijske diktature, kada su mnogi ljudi bili pod nesnosnim pritiskom, pretnjama i ucenama da bi se na popisima izjašnjavali drugačije od onoga kako su želeli. Dakle, uvrnuta logika pokretača inicijativa o odlaganju ili izmeni suštine popisa podrazumeva da je pod diktaturom sloboda mišljenja i izražavanja veća nego u uslovima svrgnute kleptokratije i oslobođenog društva. Takav pristup problematici je, najblaže rečeno, apsurdan“, istakao je Vukićević.

Prema njegovim rečima, inicijativa određenih nevladinih organizacija o uskraćivanju prava građanima na izjašnjavanje o njihovoj nacionalnoj pripadnosti, jeziku i veroispovesti predstavlja negaciju same suštine demokratije.

„Takve NVO, kojima je u prirodi posla upravo promocija sloboda, demokratskih vrednosti i vladavine prava, navedenim cenzorskim inicijativama zapravo negiraju sebe same, tj. ono čime bi, makar na papiru, morale da se bave. Zaista, nije jasno na koji način promovisanje cenzure i uskraćivanje prava građanima na slobodu izjašnjavanja može 'osnažiti poštovanje Ustava' i 'olakšati, podupreti i osnažiti državne politike'? Naprotiv, upravo je sloboda izražavanja, izjašnjavanja i uspostavljanje demokratskih principa ono što suštinski treba da usmerava državne politike. Princip koji zagovaraju navedene NVO je zapravo princip zatiranja i negiranja demokratije”, istakao je Vukićević, uz zaključak da takve inicijative nemaju perspektivu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala