Nova akcija posle „otimanja svetinja“: Akteri plana desrbizacije Crne Gore sad ruše popis

© Foto : Lola ĐorđevićLitija u Beogradu u znak podrške srpskom narodu u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.
Litija u Beogradu u znak podrške srpskom narodu u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crnu Goru sredinom 2021. godine očekuje redovni popis stanovništva, za koji se iz struktura bliskih odlazećem trodecenijskom režimu već čuju apeli da bude bojkotovan ili odložen. Plan desrbizacije Crne Gore je propao, pa su njegovi izvođači sada uplašeni da se klatno ne pomjeri u drugom smjeru, ocjenjuje analitičar Boško Vukićević.

Glavna bojazan analitičara i „intelektualaca“ bliskih odlazećim vlastima u Podgorici jeste da će pobjedničke snage na izborima održanim 30. avgusta na krilima SPC i vladajuće koalicije uspjeti da u Crnoj Gori kreiraju ambijent u kom će se što više građana izjasniti kao Srbi, što bi imalo dalekosežne implikacije na strateške promjene u toj zemlji.

Usled takvog razmišljanja, na društvenim mrežama 7. oktobra se takođe pojavio i Apel građana Crne Gore institucijama Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za odlaganje popisa stanovništva, uz preporuku da se u čitav proces uključi i međunarodni faktor. Kao glavna bojazan ističe se da „ne postoje dostojanstveni i civilizovani uslovi za slobodno izjašnjavanje po pitanju nacionalnosti u Crnoj Gori“.

Propao plan desrbizacije

Za analitičara Boška Vukićevića ovo nije iznenađenje, imajući u vidu, kako ističe, opštepoznati dugogodišnji plan režima Mila Đukanovića da se nakon uspješno obavljene agresije na imovinu Pravoslavne crkve i dobijenih izbora broj srpskog stanovništva na popisu naredne godine drastično umanji, do rezultata koji ne bi bio veći od 20 odsto ukupne populacije.

„Uz jezive politike diskriminacije na nacionalnoj osnovi, progone i ucjene nacionalno nepodobnih u javnim upravama, ali i svim preduzećima pod režimskim okriljem takav plan je davao početne rezultate, pa je prema nekim procjenama prije godinu dana broj onih koji se izjašnjavaju kao Srbi i koji govore srpskim jezikom bio u značajnom opadanju“, podsjeća Vukićević za Sputnjik.

Međutim, plan desrbizacije Crne Gore je, prema riječima našeg sagovornika, sada očigledno propao, pa su njegovi izvođači nakon osvajanja narodne slobode 30. avgusta sada uplašeni da se klatno ne pomjeri u drugom smjeru.

„Nakon čudesnih litija i otpočinjanja procesa demokratizacije Crne Gore, situacija se umnogome izmijenila, te je prema nekim procjenama broj onih koji se izjašnjavaju kao Srbi danas značajno veći od rezultata koji su objavljeni na posljednjem popisu iz 2011. Takav slijed događaja, pogotovu nakon poraza višedecenijskog režima na izborima, u neku ruku je prirodan i logičan, jer postepeno oslobađanje od stega diskriminacije doprinosi da se ljudi mogu izjašnjavati onako kako su to činili njihovi preci, pa i oni naši sugrađani koji pod pritiskom prijetnji i ucjena to do sada nijesu radili“, kaže Vukićević.

Inicijativa za odlaganje popisa nije bezazlena

Naš sagovornik ipak upozorava da inicijativa nekih nacionalističkih struktura o odlaganju popisa stanovništva 2021. godine nije bezazlena, jer nema sumnje da iza nje stoje kadrovi odlazeće vlasti, kao što su, kako dodaje, ti isti kadrovi stajali i iza organizacije nedavnog protesta u Podgorici, kojim se dovodila u pitanje slobodno izražena volja građana na izborima.

No, kako ukazuje ovaj analitičar, takva inicijativa je na neki način bizarna, jer se ona kosi sa osnovnim načelima demokratije i slobodne misli.

„Tražiti odlaganje za neku vrstu izjašnjavanja, iz proste bojazni da rezultati takvog izjašnjavanja neće zadovoljiti nečije želje, u najmanju ruku je smiješno, ako ne i besmisleno. Što se tiče navodnih strahovanja pokretača inicijative da na narednom popisu neće biti uslova za ’slobodno izjašnjavanje‘, trebalo bi ih podsjetiti da je prethodni popis održan pod vlašću jedne diktature, te će uslovi za održavanje idućeg, po prirodi stvari, biti neuporedivo demokratski povoljniji. Imajući to u vidu, smatram da su minimalne šanse da bilo koja međunarodna adresa ima sluha za pomenutu inicijativu o odlaganju popisa“, uvjeren je Vukićević.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala