Vašington post: Rusija i Kina zahvaljujući vakcinama jačaju svoj uticaj u svetu

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaVakcina
Vakcina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Kina jačaju svoj uticaj u svetu zahvaljujući svojim vakcinama protiv virusa korona i spremnosti da ih ponude drugim državama, dok SAD gube pozicije, držeći se po strani i stvarajući unutrašnje zalihe, piše „Vašington post“.
„U novoj oblasti - vakcinalnoj diplomatiji postoje dva pristupa: skupljati ili deliti. Prvi pristup koriste SAD“, navodi list.

Autori smatraju da ovakva situacija pokazuje da su se „SAD za vreme administracije Trampa povukle (sa međunarodne arene)“.

„Primer drugog pristupa su Kina i Rusija koje su požurile da podele svoje vakcine sa državama koje se međusobno bore za njihove zalihe, čime će doći u položaj koji će im omogućiti da prošire svoje političke i ekonomske interese“, navodi se u članku.

„Vakcinalna diplomatija Rusije je sastavni deo šire težnje predsednika Vladimira Putina da potvrdi status države kao vodeće države sveta. Čak i naziv koji je izabran za prvu vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik V“ nas vraća u vreme svemirske trke iz pedesetih godina tokom hladnog rata“, zaključuju autori teksta.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala