Rusija: U odnosima sa Amerikom treba očistiti mnogo „otpada“

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mnogo „otpada“ će morati da bude očišćeno u odnosima Moskve i Vašingtona, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.
„Nažalost, moramo da se usredsredimo na neku vrstu 'akcije čišćenja'. Predstoji nam čišćenje smeća koje se nakupilo u bilateralnim odnosima, iznošenje tog otpada i neki način njegovog recikliranja negde“, rekao je Rjabkov, govoreći na sastanku prezidijuma Ruske akademije nauka.

Kako je rekao, nezavisno od toga ko će zauzeti Belu kuću u januaru, za sada se ne sme nadati poboljšanju odnosa Rusije i SAD, ali situacija nije beznadežna.

„To ne znači da su rusko-američki odnosi beznadežni. U tim odnosima, prema mom mišljenju, postoji čitava serija pitanja, neka su u potpunosti neodložne prirode. Njima će morati da se pozabavi svaka administracija u Vašingtonu i, shodno tome, mi u Moskvi, polazeći od toga da obe strane moraju odgovorno da pristupe zadacima osiguravanja međunarodne bezbednosti i strateške stabilnosti“, dodao je on.

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova istakao je da poslednjih godina nije bilo napretka u odnosima Moskve i Vašingtona.

„Nažalost, uzimajući u obzir specifičnosti percepcije Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama, poslednjih godina nije bilo moguće ići napred. U mnogim pravcima primećen je regres i svesna želja Vašingtona da stvori te ruševine, sa kojima će morati da izađe na kraj“, rekao je Rjabkov.

Kontrola naoružanja

Prema njegovim rečima, Moskva će ulagati intenzivne napore kako ne bi propustila šanse za održavanje dijaloga sa SAD o kontroli naoružanja.

Džo Bajden - Sputnik Srbija
Bajden spreman da pokaže mišiće Rusiji, ali i da sarađuje sa njom u kontroli naoružanja

„Nastavak dijaloga sa Amerikom o kontroli naoružanja je imperativ. Šta će biti omogućeno u toj sferi – tema je, o kojoj, naravno, razgovaramo. Ali postoji određeni minimum programa, to je očigledno. Mislim da ćemo nastaviti sa intenzivnim naporima kako nikakve šanse na tom planu ne bi bile propuštene“, rekao je.

Za kraj, diplomata je dodao da je neophodno da se izbegnu rizici nekontrolisane eskalacije sa Sjedinjenim Američkim Državama, napominjući da bi svi kanali za komunikaciju trebalo da rade.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala