Putin: Rusija spremna da podeli iskustvo u borbi protiv kovida

© Foto : Press-služba AFK "Sistema" / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja vakcine protiv kovida 19 u farmaceutskoj fabrici "Binofarm"
Proizvodnja vakcine protiv kovida 19 u farmaceutskoj fabrici Binofarm - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je spremna da podeli svoje iskustvo u borbi protiv virusa korona sa zainteresovanim državama i međunarodnim strukturama, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na ceremoniji uručenja akreditiva stranih ambasadora u Kremlju.

Putin je podsetio da je Rusija razvila i već koristi prvu vakcinu protiv virusa korona u svetu „Sputnjik V“, a registrovana je i druga „EpiVakKorona“.

„Sada je glavno uspostaviti masovnu proizvodnju u Rusiji i započeti masovnu vakcinaciju. Na putu je i naša treća vakcina. Spremni smo da podelimo svoje iskustvo sa svim zainteresovanim državama i međunarodnim strukturama“, istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, pitanja organizovanja proizvodnje ruske vakcine na proizvodnoj bazi partnera Rusije već se razrađuju sa nizom stranih zemalja.

Putin prima akreditivna pisma 20 ambasadora, ceremonija uprkos koroni kao i ranije - Sputnik Srbija
Putin prima akreditivna pisma 20 ambasadora, ceremonija uprkos koroni kao i ranije

Ruski lider dodao je da međunarodna zajednica nema alternativu za udruživanje snaga u borbi protiv nezapamćenog izazova pandemije virusa korona.

Putin je primetio da je pandemija zahtevala preduzimanje vanrednih mera u Rusiji i drugim državama.

„Suočena sa tako neviđenim izazovom, međunarodna zajednica jednostavno nema drugu alternativu osim udruživanja napora, jer je najvažnija osnovna vrednost – život i zdravlje naših građana“, rekao je Putin.

Stari problemi nisu otišli

Ruski lider je dodao da se nada da će se samit stalnih članova Saveta bezbednosti UN održati u normalnom formatu, kada to bude dozvolila situacija sa kovidom.

„Uveren sam da je uprkos svim trenutnim poteškoćama, postojećim razlikama, neophodno energično eliminisati, kretati se napred i promovisati objedinjavajuću međunarodnu politiku. To je ono čime smo se vodili kada smo iznosili inicijativu za održavanje samita stalnih članica Saveta bezbednosti UN, odnosno zemalja koje imaju posebnu odgovornost za bezbednost i stabilnost u svetu“, istakao je Putin.

Putin: Zabrinjavajuće tendencije u svetskoj ekonomiji - pad proizvodnje i siromaštvo - Sputnik Srbija
Putin: Zabrinjavajuće tendencije u svetskoj ekonomiji - pad proizvodnje i siromaštvo
On je dodao da osim činjenice da je pandemija pogoršala probleme u svetskoj ekonomiji, trgovini, socijalnoj sferi i ekologiji, „nigde nisu otišli naši stari problemi i pretnje, poput međunarodnog terorizma, trgovine drogom, organizovanog kriminala“.

Prema njegovim rečima, „čitav sistem međunarodne bezbednosti, strateške stabilnosti i kontrole naoružanja je pod snažnim pritiskom“.

Predsednik je uveren da je „moguće tražiti optimalna, adekvatna rešenja za navedene probleme samo uz ravnopravno učešće svih članova svetske zajednice na osnovu opštepriznatih normi međunarodnog prava, uz koordinirajuću, centralnu ulogu Ujedinjenih nacija“.

Ceremonija uručenja akreditivnih pisama ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u Kremlju održana je u uobičajenom formatu. Uprkos pandemiji virusa korona, ambasadori stranih država nisu nosili zaštitne maske i rukavice.    

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala