Putin: Zabrinjavajuće tendencije u svetskoj ekonomiji - pad proizvodnje i siromaštvo

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPutin: Zabrinjavajuće tendencije u svetskoj ekonomiji - pad proizvodnje i siromaštvo
Putin: Zabrinjavajuće tendencije u svetskoj ekonomiji - pad proizvodnje i siromaštvo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Među vodećim međunarodnim igračima došlo je, zbog pandemije virusa korona, do eskalacije ekonomskih protivrečnosti, ocenio je ruski predsednik Vladimir Putin. Upozorio je na zabrinjavajuće tendencije kao što su pad industrijske proizvodnje i porast siromaštva kao posledica pandemije što mi moglo da ugrozi milione ljudi.
Pokazatelji međunarodne trgovine za poslednjih šest meseci doživeli su pad za više od 15 odsto. Došlo je do eskalacije ekonomskih protivrečnosti od strane vodećih igrača na tržištu“, rekao je ruski predsednik na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje koji se odvija u formatu video-konferencije.

On je naveo da će se globalni BDP u ovoj godini u skladu s prognozama pretrpeti pad za 4,4 odsto, a u zemljama ove organizacije za 2,5 odsto.

Putin je konstatovao da će taj pad u Rusiji iznositi 3,9 odsto.

Govorio je i o ruskim vakcinama protiv kovida 19, istakavši da su obe u Rusiji registrovane vakcine bezbedne i efikasne, a da je pitanje jedino kako organizovati masovnu proizvodnju, na čemu se u Rusiji, kako je dodao, sada radi.

On je podsetio da su registrovane dve vakcine „Sputnjik V“ i „EpiVakKorona“ a da se treća nalazi u završnoj fazi ispitivanja.

„Sa inostranim partnerima aktivno radimo na isporukama vakcine i lokalizaciji proizvodnje“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je dodao da je Rusija stekla zavidno naučno i kliničko iskustvo u borbi protiv virusa korona  i spremna je da ih podeli sa partnerima u ovoj organizaciji.

„Prioritetno pitanje je, bez sumnje, objedinjavanje napora u borbi protiv virusa korona. I Rusija ima šta da predloži našim partnerima i prijateljima“, poručio je Putin na samitu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala