Istraživanje: Većina građana za vraćanje vojnog roka, ističu se dva razloga

Pratite nasTelegramOdyssey
Oko 73 odsto ispitanika smatra da je potrebno vratiti vojni rok zbog discipline mladih i tradicije, pokazuje istraživanje „Stavovi građana o bezbednosti“, čije je rezultatepredstavio Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Podaci pokazuju da je poverenje u institucije bezbednosti stabilno i ponovo je na prvom mestu Vojska Srbije kojoj veruje 65 odsto građana, koji takođe smatraju da u vojsci ima najmanje korupcije, rekla je istraživačica BCBP Marija Ignjatović i dodala da građani veruju da Vojska može da zaštiti zemlju.

Kada je reč o bezbednosnim pretnjama, građani smatraju da najveće pretnje dolaze iznutra - 73 odsto građana kao bezbednosnu pretnju vidi belu kugu i narkomaniju (69 odsto), a kao najveće spoljne pretnje vidi migrante (20 odsto), velike sile (18 odsto), SAD (17 odsto) i kosovsko pitanje (15 odsto).

Na pitanje u šta treba ulagati, građani na prvo mesto zbog korona virusa stavljaju zdravstvo, zatim nabavku oružja, smanjenje zagađenja, povećanje plata za vojsku i policiju, ulaganje u odbranu od poplava i drugih prirodnih nepogoda i u opremanje policije.

Ignjatović je istakla da se iz toga vidi da su stavovi građana donekle oprečni, jer misle da najveće pretnje dolaze iznutra, a da treba jačati tvrdu moć i ulagati u vojsku i policiju.

Posle Vojske Srbije i Srpske pravoslavne crkve, na trećem mestu građani veruju medijima.

Istraživačica BCBP Marija Pavlović rekla je da se građani u Srbiji osećaju bezbedno i to pre svega u svom domu, ali da ne misle da državni organi doprinose njihovom osećaju bezbednosti.

Kada je reč o epidemiji, Pavlović je rekla da je istraživanje sprovedeno krajem septembra i početkom oktobra i da se tada 63 odsto građana osećalo bezbedno, prenosi portal 021.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala