Putin: Povećani rizici nakon povlačenja SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rizici i pretnje u vojno-političkoj oblasti u Istočnoj Aziji povećali su se otkako su se Sjedinjene Američke Države povukle iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na Samitu zemalja Istočne Azije.

Ruski lider je podsetio da je Rusija otvorena za razgovore sa svim zemljama o strateškoj bezbednosti.

On je naglasio da se Rusija dosledno zalaže za stvaranje atmosfere konstruktivne saradnje i jačanje stabilnosti u Azijsko-pacifičkom regionu, uključujući i u vojno-političkoj oblasti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija
Rusija je spremna! Putin predložio mere za smanjenje tenzija u Evropi
„U nastojanju da stabilizujemo situaciju i sprečimo novu rundu trke u naoružanju, mi smo, kao što znate, jednostrano proglasili moratorijum na razmeštanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Azijsko-pacifičkom regionu i drugim regionima sveta, sve dok se naši američki partneri budu uzdržavali od takvih mera“, istakao je Putin.

Ruski lider je dodao da treba zajednički raditi na održavanju bezbednosti u Azijsko-pacifičkom regionu.

„Slažem se sa ključnom idejom (Hanojske deklaracije): da naše zemlje moraju zajedno da rade na održavanju mira i stabilnosti u Azijsko-pacifičkom regionu i povećaju saradnju u širokom spektru političkih i ekonomskih pitanja“, rekao je Putin.

Putin je naglasio da je, pri tome, važno da se deluje uz poštovanje međunarodnog prava, uzimajući u obzir međusobne interese, osiguravajući jednaku i nedeljivu bezbednost.

Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: Rusija dobija novi komandni centar za nuklearne snage

Ruski predsednik uveren je da budućnost Azijsko-pacifičkog regiona zavisi od političke volje zemalja ovog regiona za saradnju u interesu zajedničkog razvoja.

„Budućnost našeg Azijsko-pacifičkog regiona zavisi od toga koliko možemo da se ujedinimo pred novim izazovima i pretnjama, pokažemo političku volju za saradnju u interesu zajedničkog i održivog razvoja. Ovim pristupom definitivno ćemo postići rezultate“, zaključio je Putin.

Predsednik je dodao da je Rusija spremna da doprinese ovom zajedničkom radu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala