Putin: Rusija dobija novi komandni centar za nuklearne snage

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Borbena gotovost ruske nuklearne trijade zavisi od toga koliko će efikasno i stabilno ona funkcionisati, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa rukovodstvom Ministarstva odbrane, saveznih institucija i preduzeća odbrambene industrije.

„Nastavljamo sa radom i danas ćemo razgovarati o tome kako teče opremanje Oružanih snaga novim sistemima upravljanja, pre svega, strateškim nuklearnim snagama i sistemima kontrole strateškog nuklearnog naoružanja. Sasvim je očigledno da od toga koliko stabilno, efikasno i pouzdano ovi sistemi budu radili u bilo kojoj situaciji, direktno zavisi borbena gotovost nuklearne trijade i, uopšte, sposobnost armije i mornarice da adekvatno i brzo odgovore na potencijalne vojne pretnje“, objasnio je Putin.

Ruski lider je primetio da je poslednjih godina učinjeno mnogo na tome da se svi elementi komande strateških nuklearnih snaga održe na najvišem nivou.

Predsednik Rusije najavio je i stvaranje novog komandnog centra za ruske strateške nuklearne snage, čiji će koeficijent sigurnosti biti izuzetno visok.

„Kako mi je rečeno, u završnoj fazi je stvaranje novog komandnog mesta sa gotovo apsolutnom zaštitom, uključujući i strateškim nuklearnim snagama. Njegov koeficijent sigurnosti biće izuzetno visok“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, danas sva komandna mesta omogućavaju prijem operativnih podataka u realnom vremenu i, na osnovu tih informacija, donošenje ispravnih odluka.

Vladimir Putin i Sergej Šojgu  - Sputnik Srbija
Putin ruskoj vojsci: Pratite gde se postavljaju američke rakete po svetu

„Stacionarna i mobilna komandna mesta značajno su modernizovana i proširene su njihove analitičke i operativne mogućnosti, uključujući i informativnu podršku, praćenje i analizu situacije. Povećan je kvalitet tako važnog parametra kao što je otpornost na smetnje“, istakao je predsednik.

Putin je dodao i da „sva oprema, tehnika i veza sistema upravljanja nuklearnim snagama moraju biti jednostavni i pouzdani, poput automata „Kalašnjikov“, da se dosledno i planirano obnavljaju i da se zasnivaju na naprednim domaćim tehnologijama i inženjerskim rešenjima“.

Predsednik je istakao da je potrebno nastaviti sa razvojem perspektivnih sistema upravljanja nuklearnim snagama, jer se ne sme stajati u mestu po ovom pitanju.

„Mora se misliti šta će biti sutra i prekosutra“, primetio je Putin.  

Takođe je dodao da tokom vojnih vežbi treba stalno proveravati efikasnost glavnih komponenti sistema upravljanja strateškim nuklearnim snagama.

Predsednik Rusije najavio je ranije da će Rusija nastaviti da modernizuje svoju nuklearnu trijadu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala