Bajden želi ženu na čelu Pentagona prvi put u istoriji

© AP Photo / Andy WongMišel Flurenoj
Mišel Flurenoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki mediji su objavili da bi Džo Bajden, koji je prema projekcijama medija pobedio na predsedničkim izborima u SAD, mogao da preduzme istorijski korak i prvi put odabere ženu koja će biti na čelu Pentagona.

Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, agencija AP je navela da je u pitanju Mišel Flurenoj koja je viđena kao „stabilna ruka koja favorizuje snažnu vojnu saradnju u inostranstvu“.

Mišel Flurenoj (59) je više puta služila u Pentagonu, počev od 1990-ih, a njeni umereni stavovi verovatno bi obezbedili široku dvostranačku podršku za položaj koji zahteva potvrdu Senata, navodi američka agencija.

Prethodnih 28 muškaraca koji su bili na toj poziciji od 1947. godine, uključujući trojicu koji su bili u Trampovoj administraciji, bili su vojni veterani. Flurenoj, kako se napominje, nije služila vojsku.

Poput svojih prethodnika, Flurenoj na Kinu gleda kao na najznačajniji dugoročni izazov američkoj prevlasti na svetskoj sceni. U julu je rekla da Sjedinjene Države gube vojno-tehnološku prednost nad ključnim konkurentima poput Kine i da preokret ovog trenda mora biti glavni prioritet Pentagona.

Hilari Klinton - Sputnik Srbija
Povratak Hilari: Ponovo će se pitati i za Kosovo?

Ona je, međutim, protiv napuštanja Bliskog istoka i umesto toga zalaže se za, kako je formulisano, skromniji nivo kontinuiranog prisustva. Kao primer, podržala je ograničenu ulogu u Avganistanu koja se više fokusira na suprotstavljanje terorizmu, a manje na obnovu zemlje.

Tramp je insistirao na potpunom povlačenju trupa iz Avganistana do kraja godine, ali za sada Pentagon nema naređenje da to učini.

U vezi sa Severnom Korejom, na oktobarskom internet forumu izjavila je da je njoj, iako nuklearno razoružanje treba da ostane krajnji cilj, teško da zamisli kako se Kim Džong Un slaže da se odrekne svog nuklearnog oružja, koje smatra „kartom preživljavanja“ svog režima, preneo je Tanjug.

Podsetimo, američki mediji su pisali i da bi bivša državna sekretarka Hilari Klinton mogla da bude Bajdenov izbor za novu ambasadorku u UN, a bivši predsednik Barak Obama je viđen kao budući ambasador u Britaniji.

Na osnovu izbornih projekcija, američki mediji proglasili su demokratskog kandidata Bajdena pobednikom izbora, održanih 3. novembra.

Tramp, međutim, nije priznao projekcije po kojima je Bajden pobednik predsedničkih izbora i u više navrata je kritikovao glasanje putem pošte, navodeći da to otvara put mogućoj izbornoj prevari.

Izborni štab Donalda Trampa podneo je tužbe protiv saveznih država i tvrdi da je glasanje i brojanje glasova bilo neregularno.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala