Lovac suhoj Su-25 - Sputnik Srbija

Iz časa u čas: Avijacija Azerbejdžana izvela 36 borbena naleta u Karabahu

Pratite nas
Situacija na celoj liniji dodira azerbejdžanskih i jedmenskih snaga u Nagorno-Karabahu ostala je napeta tokom noći, Jerevan ne poštuje humanitarno primirje, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Azerbejdžana, dok Armija odbrane Karabaha tvrdi da je azerbejdžanska strana započela artiljerijski napad na jermenske položaje.

U saopštenju se navodi da su jermenske snage nekoliko puta pokušale da napadnu položaje azerbejdžanske vojske u pravcu Agdera-Agdam i Fizuli-Džebrail, kako bi vratile izgubljene položaje.

Sa druge strane, Armija odbrane Karabaha navodi da nisu uspeli pokušaji azerbejdžanskih Oružanih snaga da promene operativno-taktičku situaciju u svoju korist. Pres-služba armije navodi da su jedinice na prvim linijama nanele „kolosalnu štetu u opremi i ljudstvu“.

Rano ujutro, azerbejdžanska strana započela je artiljerijski napad na jermenske položaje. Međutim, ovaj napad suzbija se adekvatnim dejstvima snaga Karabaha, naveo je predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan na svom Fejsbuku.  

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U petak su u Moskvi održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma. Strane su, između ostalog, objavile prekid vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:01 12.10.2020

Ovanisjan je saopštio da su danas, osim Su-25, oborena još tri drona, onesposobljene tri jedinice oklopne tehnike, i ubijeno 200 protivničkih vojnika.

18:14 12.10.2020

Azerbejdžan se unapred spremao za ofanzivu na Karabah, izjavio je stalni predstavnik Jermenije pri UN Mger Margarjan na sednici komiteta Generalne skupštine UN koji se bavi razoružanjem i međunarodnom bezbednosti.

„Njihovi napadi na narod Nagorno-Karabaha je izveden uz direktno učešće Turske i stranih terorista koje podržava Turska što je izazvalo najopasniju eskalaciju situacije u regionu od početka devedesetih", izjavio je Margarjan.

„Razmer i karakter ofanzive pokazuje da je ranije bila planirana“, ukazao je on.

Po njegovim rečima, azerbejdžanska strana je ranije koncentrisala stotine jedinica borbenih tenkova, teške artiljerije, raketnih višecevnih bacača, borbenih aviona, helikoptera i dronova.

„Kao vojnu pripremu za agresiju, Azerbejdžan je nedelju dana uoči ofanzive zatvorio vazdušni prostor, pripremio vojnu rezervu, konfiskovao civilne kamione za vojne potrebe“, naglasio je diplomata.

On je podsetio da je uoči početka vojnih dejstava „Ministarstvo odbrane Azerbejdžana odbilo zahtev posmatrača OEBSa da izvrše monitoring duž linije razdvajanja“.

17:41 12.10.2020

Jermenski zvaničnici iz Nagorno-Karabaha saopštili su da je najmanje još 51 pripadnik vojske izgubio život u borbama sa azerbejdžanskim snagama.

Jermenija ima 480 žrtava otkako je izbio sukob u Nagorno-Karabahu 27. septembra.

Stradali su i civili, najmanje 25 ih je ubijeno, a preko 100 teško ranjeno, navode u Stepanakertu, glavnom gradu te oblasti u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom.

15:54 12.10.2020

Nije navedena tačna lokacija gde su oborene bespilotne letelice.

 

15:50 12.10.2020
15:46 12.10.2020

„Bojeva municija nije upotrebljavana i mi u potpunosti poštujemo uslove humanitarnog primirja“, rekao je novinarima portparol vojnog resora Vagif Dargjahli.

13:35 12.10.2020

Portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan objavila je da su snage PVO Karabaha uništile azerbejdžanski jurišni avion Su-25.

„Azerbejdžansko ratno vazduhoplovstvo duž čitave kontakt linije koristi jurišne avione Su-25 pod okriljem turskih F-16. Jedinice protivvazdušne odbrane Armije odbrane Karabaha oborile su neprijateljski Su-25 u pravcu severoistoka“, napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

12:59 12.10.2020

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da je niz naselja u Karabahu prešlo pod kontrolu oružanih snaga zemlje.

„Svakodnevno se ili grad ili naselje na okupiranim teritorijama stavlja pod kontrolu. Danas mogu da kažem da su brojna naselja pod našom potpunom kontrolom, mi tamo još uvek nismo ušli, sa vojnog gledišta to nije potrebno. Za određeno vreme objavićemo“, rekao je Alijev u intervjuu za tursku televiziju „Haber global“.

12:29 12.10.2020

Portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan izjavila je da su snage PVO Karabaha oborile azerbejdžanski avion An-2.

„Sistemi za protivvazdušnu odbranu Armije odbrane (Karabaha) oborili su bespilotnu letelicu bombardera An-2 protivnika u istočnom pravcu kontakt linije“, napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

12:28 12.10.2020
12:27 12.10.2020
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala