Lavrov: Rusija očekuje strogo ispunjavanje dogovora o Karabahu

© Foto : Ministerstvo oboronы Azerbaйdžana / Uđi u bazu fotografijaVojna tehnika koju su zarobile Oružane snage Azerbejdžana tokom sukoba u Nagorno-Karabahu
Vojna tehnika koju su zarobile Oružane snage Azerbejdžana tokom sukoba u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija očekuje da će sporazumi o Karabahu strogo sprovoditi obe strane, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Očekujemo da će se donete odluke strogo sprovoditi obe strane“, rekao je Lavrov nakon razgovora sa jermenskim ministrom spoljnih poslova Zograbom Mnacakanjanom u Moskvi.

Lavrov je dodao da je pogrešno odlagati nastavak političkog pregovaračkog procesa.

„Razmenili smo mišljenja o tome kako krenuti dalje (nakon trilateralnih konsultacija). To ne znači da će sva pitanja biti rešena brzo i istovremeno. Shvatamo da je potreban proces, ali smatramo da je pogrešno odlagati nastavak političkog pregovaračkog procesa“, rekao je Lavrov.

On je dodao da su ga jermenske kolege obavestile da će se o narednim koracima razgovarati na sastanku jermenskog ministra spoljnih poslova Zograba Mnacakanjana sa kopredsedavajućima Minske grupe OEBS-a.

Lavrov je istakao da Jermenija ponovo potvrđuje da se pridržava sporazuma o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu.

„Jermenski ministar i ja smo u uvodnim izjavama potvrdili posvećenost sporazumu koji je ovde postignut u subotu. Tamo se jasno navodi da je neophodno odmah prekinuti vatru u humanitarne svrhe“, dodao je ruski ministar.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - Sputnik Srbija
Alijev: Moskovski dogovori o Karabahu odgovaraju interesima Bakua

Ministar je rekao da Rusija očekuje da će u najskorije vreme biti prilika da se preokrene situacija na terenu u Karabahu i uspostavi primirje.

„Mislim da naša zajednička noćna bdenja, koja su se završila dogovorom o veoma važnom dokumentu, nisu bila uzaludna, naši napori nisu protraćeni i da ćemo ipak moći da preokrenemo situaciju na terenu u najskorije vreme. U krajnjem slučaju, i mi i suprotstavljene strane smo zainteresovani za to“, zaključio je Lavrov.

Lavrov je dodao i da je Turska podržala dogovore postignute u Moskvi.

„Želeo bih da naglasim da je (azerbejdžanski predsednik Ilham) Alijev pozdravio postizanje moskovskih sporazuma. Inače, kontaktirao sam sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom i obavestio ga da računamo na podršku našim naporima, a u nedelju smo još jednom smo razgovarali telefonom i tada je potvrđena podrška moskovskom dokumentu“, naveo je Lavrov.

U petak 9. oktobra u Moskvi su održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina.

Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma. Između ostalog, strane su objavile o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala