Napeto u Karabahu: Počeo i „rat“ optužbama

© Foto : PAN Photo / Uđi u bazu fotografijaVojnik na artiljerijskim položajima u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu
Vojnik na artiljerijskim položajima u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Situacija na celoj liniji dodira azerbejdžanskih i jedmenskih snaga u Nagorno-Karabahu ostala je napeta tokom noći, Jerevan ne poštuje humanitarno primirje, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

U saopštenju se navodi da su jermenske snage nekoliko puta pokušale da napadnu položaje azerbejdžanske vojske u pravcu Agdera-Agdam i Fizuli-Džebrail, kako bi vratile izgubljene položaje.

Tokom borbenih dejstava „uništeno je ljudstvo i tehnika neprijatelja, kao i 3 višecevna bacača raketa BM-21 ‘Grad’, jedan tenk T-72 i ​​nekoliko jedinica automobilske tehnike“, precizira se u saopštenju.

Međutim, Armija odbrane Karabaha navodi da nisu uspeli pokušaji azerbejdžanskih Oružanih snaga da promene operativno-taktičku situaciju u svoju korist. Pres-služba armije navodi da su jedinice na prvim linijama nanele „kolosalnu štetu u opremi i ljudstvu“.

Napominje se da je protekle noći ostala relativno stabilna napetost duž cele linije fronta u Karabahu. Najveća aktivnost neprijatelja zabeležena je u severnom, severoistočnom i južnom pravcu, napisao je predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan na svom Fejsbuku.  

„Trenutno neprijatelj vrši intenzivnu artiljerijsku paljbu na južnom pravcu“, precizirao je Ovanisjan.

Rano ujutro, azerbejdžanska strana započela je artiljerijski napad na jermenske položaje. Međutim, ovaj napad suzbija se adekvatnim dejstvima snaga Karabaha.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U petak su u Moskvi održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana. Diplomate je u rusku prestonicu pozvao predsednik Rusije Vladimir Putin.

Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma. On sadrži četiri tačke za rešavanje sukoba. Između ostalog, strane su objavile o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala