Pesimistična izjava Darije Kisić: Ne znam da li će više ikada doći vreme da kažemo da smo sigurni

© Sputnik / Marijana KolakovićKovid ambulanta ispred bolnice
Kovid ambulanta ispred bolnice - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Zamenica direktora Instituta „Batut“ doktorka Darija Kisić kaže da iako smo u ovom momentu jedna od zemalja sa najnižim rizikom za obolevanje od virusa korona, iskustva iz drugih zemalja su pokazala da se to može promeniti u roku od nedelju dana.
„Ne znam da li će više ikada doći vreme da kažemo da smo sigurni, jer gde god da imamo cirkulaciju virusa epidemiološka situacija je nesigurna“ rekla je Kisić za RTS.

Ona je navela da kada razmatramo epidemiološku situaciju sami apsolutni brojevi ne govore mnogo, već stope incidencije kao merilo rizika obolevanja u populaciji.

Žurka, zabava, proslava, noćni klub, diskoteka, kafić - Sputnik Srbija
Nove mere Kriznog štaba: Ponovo se skraćuje radno vreme kafića!

„U toku ove nedelje je ova stopa nešto veća nego što je bila prethodne nedelje i za oko 19 odsto je veći rizik obolevanja nego što je bilo u toku prethodne nedelje“, rekla je Kisićeva.

Ukazala je da su to su još uvek izuzetno niske stope, sa vrednošću ispod 10 na 100.000, kao i da smo u ovom momentu jedna od zemalja sa najnižim rizikom za obolevanje.

„Međutim, iskustva iz drugih zemalja su apsolutno pokazala da se to može promeniti u roku od nedelju dana. Iskustvo iz Slovačke, Češke, Izraela nam govori da moramo da budemo pripremni i da učinimo sve da zadržimo ovakvu epidemiološku situaciju“, naglasila je doktorka.

„Ne znam da li će više ikada doći vreme da kažemo da smo sigurni, jer gde god da imamo cirkulaciju virusa epidemiološka situacija je nesigurna, ali imamo značajno manji rizik nego sve zemlje u Evropi i okruženju“, dodala je Kisićeva.

Odlazak na slavlja i noćna dešavanja najveći faktor rizika 

Najviše novoobolelih je iz Beograda, a Kisićeva kaže da je najveći apsolutni broj obolelih iz najvećeg grada logičan, jer ima najveći broj stanovnika. Međutim, istraživanja su pokazala da se većina njih zarazila na proslavama.

„Epidemiološko ispitivanje svakog potvrđenog slučaja je pokazalo da je to pre svega odlazak na neka slavlja i noćna dešavanja i da je to pre svega faktor rizika, a da je onda dolazilo do prenošenja u okviru same porodice“, objasnila je Kisićeva.

Kada je reč o uvođenju novih mera, Kisićeva napominje da su postojeće mere i te kako dovoljne, ako ih se pridržavamo.

Na pitanje koliko je građana trenutno pod nadzorom, Kisićeva kaže da kada je reč o putnicima u međunarodnom saobraćaju u ovom momentu više od 71.000 ljudi je pod takvom vrstom nadzora, a njih 118 je imalo određene simptome nakon testa samoprocene koji su ukazivali na prisustvo ove virusne infekcije.

Poslednjih dana, kako kaže, najveći broj građana koji dolazi u našu zemlju je sa područja BiH, iz Crne Gore i Hrvatske.

Ponosni na đake i nastavno osoblje

Kada je reč o epidemiološkoj situaciji u školama, naglasila je da su izuzetno ponosni na naše đake i nastavno osoblje, jer se očigledno se itekako pridržavaju svih propisanih mera.

Navela je da je od početka školske godine 80 đaka u osnovnim i srednjim školama bilo pozitivno, 52 iz osnovne i 28 iz srednjih škola.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala