Bugarski grad Balčik zabranio izgradnju 5G mreže

© Depositphotos.com / MarkoAliaksandr5G mreža
5G mreža - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarski grad Balčik odlučio je da zatraži moratorijum na 5G mreža posle peticije građana, izveštava Bugarska nacionalna televizija. Zabrana će biti na snazi godinu dana.

Peticiju protiv 5G mreža je potpisalo više od dve stotine ljudi. Prema rečima Marijana Popova, koji je organizovao prikupljanje potpisa, još uvek nije dokazano da je tehnologija bezopasna. Izrazio je nadu da će slična zabrana biti uvedena i u drugim gradovima i da će država sprovesti neophodna naučna istraživanja koja će dokazati bezbednost 5G mreže.

Huavej - Sputnik Srbija
Američki recept: „Huavej“ za Sloveniju visoko rizičan

„Na ovu temu postoji dosta evropskih istraživanja koja nagoveštavaju da postoji potencijalna šteta kod duže upotrebe 5G mreža. Verujemo da kao građani ne možemo adekvatno da procenimo da li je to dobro ili loše za zdravlje ljudi. Bolje je sačekati, jer je Bugarska još uvek daleko od korišćenja 5G mreža u punom kapacitetu. Imamo veliki broj naučno utemeljenih materijala koji kažu da frekvencija talasa može oštetiti ćelije“, rekao je Popov.

Građani smatraju da prvo Evropa mora da prođe neophodna testiranja, a onda će se tome pridružiti i Bugarska, dodao je inicijator peticije.

„Smatram da je ovo razuman zahtev sa stanovišta činjenice da u Bugarskoj ne postoje nezavisni regulatori. Dati priliku da se spekuliše na temu neke tehnologije i zloupotrebljava ova tema radi finansijske dobiti u najkorumpiranijoj zemlji Evropske unije - mislim da je prerano za to“, rekao je član administracije grada Balčik Vladimir Lafazanski.

Čovek postavlja zastev Hrvatske i SAD na banderu - Sputnik Srbija
Jutarnji list: Hrvatska će reći ne Americi

Član administracije grada, Simeon Gospodinov, se protivi takvoj zabrani.

On je skrenuo pažnju na činjenicu da ni Svetska zdravstvena organizacija ni Evropska unija nisu izveštavali o negativnom uticaju 5G tehnologije. Prema njegovom mišljenju, do ove odluke je došlo zbog neznanja ili prekomerne informisanosti građana mrežama čiji razvoj napadaju.

„Ne poričem pravo naših građana da budu zabrinuti zbog nečeg novog što im je nepoznato. Ni ja nisam upoznat sa ovim, ne znam efekat ove tehnologije. Bićemo prvi u zemlji sa takvom, blago rečeno, suludom odlukom, jer plašiti se nečeg novog znak je mračnog doba“, zaključio je Gospodinov.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala