Jutarnji list: Hrvatska će reći ne Americi

© AP Photo / Elvir TabakovicČovek postavlja zastev Hrvatske i SAD na banderu
Čovek postavlja zastev Hrvatske i SAD na banderu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatska na današnjem sastanku s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Dubrovniku, neće potpisati zajedničku deklaraciju sa SAD o bezbednosti korišćenja 5G mreže, usmerenu protiv kineskog Huaveja.

Kako navodi Jutarnji list, umesto potpisivanja zajedničke deklaracije, Hrvatska će zauzeti stav kao i Italija i samo primiti na znanje američke sugestije o tzv. štetnosti korišćenja kineske tehnologije.

Glavne dve teme koje su okosnica njegove posete, kažu nam sagovornici iz diplomatskih izvora, su izbegavanje dvostrukog oporezivanja i ukidanje viza za hrvatske državljane koji putuju u SAD-a, a hrvatska strana uverava da potpisivanje deklaracije nije ni bilo u planu, niti je to američka strana nemetala. Hrvatska očekuje da će Pompeo u Dubrovniku objaviti da su se stekli uslovi za ukidanje viza i za dvostruko oporezivanje između dve države, što je posebno značajno za IT sektor.

Hrvatska balansira između Kine i SAD-a

S druge strane, šef Trampove diplomatije nešto pre američkih izbora stiže u Hrvatsku nakon poseta Grčkoj i Italiji, ranije je u avgustu posetio Poljsku, Češku, Sloveniju i Austriju i svugde pokušava da uveri članice Evropske unije da ne koriste tehnologiju kineskog diva Huaveja pri izgradnji 5G mreže. Slovenija je, na primer, potpisala deklaraciju o sigurnom korišćenju 5G mreže, u kojoj se ne spominje eksplicitno Huavej kao „zabranjena kompanija”, ali je jasno na šta cilja Trampova administracija.

Deklaracija predviđa sigurnosnu proveru korporacija koje nude 5G tehnologiju, transparentnost njihove vlasničke strukture, poštuju li pravo intelektualnog vlasništva i zakone vezane za transparentnost korporativnog upravljanja.

Sličnu izjavu potpisalo je nekoliko evropskih država. Hrvatska će, kako saznaje Jutarnji list, zauzeti sličan stav kao i Italija. Pompeo je tamo pozvao italijansku vladu da „pažljivo razmotri rizike koje za nacionalnu sigurnost i privatnost građana predstavljaju tehnološke kompanije povezane s Komunističkom partijom Kine”. SAD, naime, tvrdi da 5G tehnologija koju razvija Huavej služi kineskoj vladi za špijuniranje, što kineske vlasti, a i sam Huavej oštro odbacuju. Rim je obećao da će biti na oprezu kada bude razvijao 5G tehnologiju, ali izjavu nisu potpisali.

„Nijednog trenutka u pripremi posete nije bilo reči o potpisivanju izjave već su polazišne tačke bile vize i porezi. No, mi smo svesni toga i vodimo računa o sigurnosti 5G mreže, uostalom i na nivou EU priprema se regulativa kojom će se osigurati provera svih stranih ulaganja“, kaže nam jedan diplomata.

Dakle, Hrvatska će, kaže drugi sagovornik, američku sugestiju primiti s „ozbiljnim interesom”, ali dalje od toga se neće ići.

UK, Češka, Danska, Estonija, Letonija, Poljska, Rumunija, Švedska, Slovenija, Francuska, Grčka, Izrael, Albanija, Australija, Kanada, Norveška, Japan i Vijetnam države su koje su ili zabranile Huaveju izgradnju mreže u svojim državama, ograničili dalji razvoj ili potpisale zajedničku izjavu s SAD-om oko sigurnosti korišćenja 5G mreže, no Hrvatska se odlučila za blaži pristup toj temi. Ne treba, naime, zaboraviti da jedna od najvećih kineskih građevinskih kompanija gradi Pelješki most, a Hrvatska je i deo inicijative Kina+17, pa pokušava balansirati između dveju svetskih sila.

Milanovićev napad na Trampa

S američkim šefom diplomacije u Dubrovniku će razgovarati premijer Andrej Plenković, ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman, te ministar obrane Mario Banožić.

Na dnevnom redu naći će se i tema o kupovini vojnih helikoptera. Hrvatska strana trebala bi da se zahvali na američkoj ponudi i reći kako će se ona evaluirati u okviru konkurentnog procesa.

Na stolu će biti i teme o situaciji u regiji, s posebnim naglaskom na BiH i pitanje položaja tamošnjih Hrvata, posebno s obzirom na 25. godišnjicu Dejtona. Na tu temu razgovaraće se o promeni izbornog zakona, a SAD će se podstaći da se snažnije angažuje u regiji.

Biće razgovora o i izgradnji LNG terminala na Krku, što je i američki strateški interes kako bi Evropu snabdevali američkim, a ne ruskim plinom.

Na sastanku s Pompeom neće biti predsednik Zoran Milanović koji se juče i prekjuče obrušio na Trampovu administraciju. S diplomatske berbe na kojoj je bio i američki veleposlanik poručio je kako Tramp „huška, podstiče na mržnju i kako je upropastio položaj SAD-u svetu”.

„Američki državni sekretar nema vremena da dođe u Zagreb. Mene tamo niko nije zvao i iskreno bolje što nije“, prokomentarisao je Milanović, i dodao kako SAD pokazuju interes za Hrvatsku dva dana pre izbora.

Juče je pak izjavio kako Pompeo dolazi „da proba uvaliti“ Hrvatskoj američke avione.

Jedan HDZ-ov iskusni diplomata takav predsednikov istup naziva neuobičajenim i zapravo skandaloznim.

„Totalno je neuobičajeno tako govoriti o predsedniku prijateljske države bez obzira kakav on bio. To je neprihvatljivo i skandalozno. Jedan strani diplomata mi je rekao kako je takvo ponašanje neviđeno u jednoj državi Evropske unije“, komentira ovaj diplomat.

Premijer Andrej Plenković juče je u Briselu komentarisao predsednikove izjave, poručivši kako je Pompeo na turneji u EU i dolazi u Hrvatsku, kao i u Italiju, te Grčku.

„To je normalan dijalog. Što se tiče nabavke borbenih aviona podsećam da smo ponudili kancelariji predsednika da delegiraju svog predstavnika u Odbor za odabir borbenog aviona. On je odbio da učestvuje, pa tako doživljavam bilo koji njegov komentar na tu temu“, rekao je Plenković.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala