Američki recept: „Huavej“ za Sloveniju visoko rizičan

© AP Photo / Mark SchiefelbeinHuavej
Huavej - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Slovenačka vlada će narednih nedelja odlučiti da li će kinesku kompaniju „Huavej“ proglasiti za „visokorizičnog dobavljača“, izveštava agencija STA, pozivajući se na nezvanične informacije. U izveštaju slovenačke vlade navodi se da će „Huavej“ imati problema sa snabdevanjem zbog sankcija SAD.

Iz „Huaveja“ su tim povodom saopštili da su zabrinuti i neprijatno iznenađeni.

Dokument, u čiji je posed došla agencija STA, pokazuje da je procena o rizičnosti (Huaveja) sačinjena na osnovu „evropskih kriterijuma o sajber bezbednost tehnologija pete generacije (5G)“, prenosi Tanjug.

Logo Huavej na pozadini kineske zastave - Sputnik Srbija
Pompeova turneja za uništavanje „Huaveja“ — paravan za mnogo ozbiljniji cilj

U nacrtu odluke, koju je pripremilo Ministarstvo za javnu upravu, „Huavej“ i kompanije koje imaju kapitalne, strukturne ili organizacione veze sa njim označavaju se kao visokorizični dobavljači, navodi slovenačka agencija.

Dodaje da se u predlogu navodi da je kineski deo „Huaveja“ u potpunosti u vlasništvu njegovih zaposlenih preko njihovog sindikata, a da sindikate u Kini kontroliše vlada te zemlje.

Autori tog dokumenta, koji se takođe pozivaju na izvore na Vikipediji, tvrde da se povezanost ove kompanije sa državom u poslednje vreme pokazala i u Kini koja je buduću saradnju sa drugim zemljama uslovila njihovim tretmanom „Huaveja“.

Takođe se napominje da se očekuje da će „Huavej“ naići na poteškoće sa snabdevanjem zbog sankcija SAD.

Ako odluka bude usvojena, slovenački operateri mobilnih mreža i provajderi telekomunikacionih usluga neće moći da kupuju opremu od „Huaveja“. Pored toga, biće zabranjeno korišćenje njegovih proizvoda i usluga u odbrambenim i obaveštajnim organima, u sistemu unutrašnje bezbednosti i sistemima zaštite i spasavanja.

Ministarstvo za javnu upravu odbilo je da komentariše ovu stvar za STA, rekavši da je dokument interni.

Huavej   - Sputnik Srbija
Amerikanci stežu omču oko vrata kineskog tehnološkog giganta: Šta se dešava sa „Huavejom“

Iz „Huaveja“ su, reagujući na ovu vest, poručili da će „analizirati predlog kada bude zvanično objavljen, i zatim doneti odluku o daljim pravnim koracima za zaštitu naše kompanije i naših poslovnih interesa“.

Generalni direktor kompanije „Huavej Tehnolodžiz Slovenija“ Histro Džangkin rekao je da nijedan predstavnik slovenačke vlade nije kontaktirao kompaniju otkako su SAD počele da šire optužbe protiv „Huaveja“ po svetu.

Niko nije tražio nikakve garancije ili objašnjenja, čak ni u vezi sa informacijama koje se navode u nacrtu odluke, dodao je on.

Slovenija je sa SAD već potpisala zajedničku deklaraciju o sigurnosti 5G mreža Slovenije, koja sadrži nekoliko bezbednosnih uslova za koje se očekuje da će, u dogovoru zemalja, postati obavezne kod uspostavljanja sigurne 5G mreže.

Smatra se da je deklaracija prvenstveno usmerena na „Huavej“, najvećeg svetskog dobavljača 5G opreme, mada se izričito ne pominje nijedna kompanija, kao ni Kina, prenosi STA.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala