Amerikanci stežu omču oko vrata kineskog tehnološkog giganta: Šta se dešava sa „Huavejom“

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaHuavej
Huavej   - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
SAD ograničavaju ulazak u zemlju zaposlenima u kineskim IT kompanijama, Velika Britanija je isključila „Huavej“ iz britanske 5G mreže. Trgovinski rat sa Amerikom sve više steže omču oko vrata kineskog tehnološkog giganta.

Američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio je da se ograničava vizni režim za pojedine zaposlene u kineskim IT kompanijama, što se pre svega odnosi na zaposlene u kompaniji „Huavej“ i drugim organizacijama, koje podržava kineska vlada. Političar je izjavio da su zaposleni u takvim organizacijama „trojanski konji obaveštajne službe“.

Pored toga, povod za nove sankcije bile su i optužbe na račun „Huaveja“ da krši ljudska prava i da doprinosi cenzuri koju sprovodi Komunistička partija Kine.

Meng Wanzhou, Chief Executive Officer, Huawei Technologies, attending the 6th Annual VTB Capital Investment Forum Russia Calling at the World Trade Center, October 2, 2014 - Sputnik Srbija
Tajni izveštaj o hapšenju ćerke osnivača „Huaveja“ po nalogu SAD: To će izazvati velike posledice

Sa druge strane, Velika Britanija je do poslednjeg bila glavni saveznik „Huaveja“ u borbi sa zapadnim svetom i nisu imali ništa protiv toga da Kinezi izgrade 5G mrežu u njihovoj zemlji. Međutim, nedavno se taj neformalni savez raspao. Zvaničnici su saopštili da zemlja odustaje od usluga „Huaveja“ – prema preporuci Nacionalnog centra za sajber bezbednost.

Neće samo Kinezi biti na gubitku zbog te odluke. Prema rečima britanskih zvaničnika, isključivanje „Huaveja“ će usporiti razvoj 5G mreže na tri godine, a privreda će pretrpeti gubitak od oko 2,5 milijarde dolara.

Američki mediji pišu da se Britanija odlučila na taj korak strahujući od američkih sankcija.

Kada je reč o ostatku Evrope, Poljska je već ograničila aktivnost „Huaveja“ u zemlji, dok se Nemačka premišlja. Međutim, Amerikanci vrše politički pritisak. Tramp premešta svoje trupe u „zemlje koje to zaslužuju“, odnosno u Poljsku, a ranije je ucenjivao Nemačku da će Vašington ograničiti razmenu obaveštajnih podataka sa Berlinom ako ne odustanu od saradnje sa „Huavejom“.

Od saradnje sa „Huavejom“ kada je reč o postavljanju 5G mreže odustale su i Češka, Danska, Letonija, Rumunija, Švedska, i to samo u Evropi. Od snabdevanja opremom kineskog tehnološkog giganta odustali su pojedini operateri u Indiji, Australiji, Južnoj Koreji i Japanu.

„Huavej“ i Rusija

U poređenju sa ostatkom sveta zapadnije od Kine, odnosi Rusije i „Huaveja“ su odlični, za šta postoji više razloga.

Huavej mejt ped - Sputnik Srbija
Huavej se vraća u Rusiju – jači i moćniji /video/

Rusija ne poseduje sopstvenu infrastrukturu za postavljanje 5G mreže, stoga zemlja uspostavlja odnose sa onima koji imaju proizvodne kapacitete. Birajući između kineskog „Huaveja“ i evropske „Nokie“ i „Eriksona“, ruski mobilni operateri duži vremenski period prednost daju dostupnijoj kineskoj opremi. „Huavej“ takođe pokazuje iskreno interesovanje za Rusiju. Kineska kompanija je prošle godine najavila četvorostruko širenje ruskog ogranka sistema „Istraživanje i razvoj“, što će usporiti odliv mozgova iz Rusije.

Pored toga, tehnološki gigant je spreman da sarađuje i sa lokalnim IT kompanijama u Rusiji.

Odbacuje sve optužbe

Od prvog dana „Huavej“ odbacuje sve optužbe, iznete protiv kompanije. Tvrde da nisu povezani sa kineskom vladom i često izražavaju nadu da će se sukobi sa SAD što pre rešiti.

Kada je reč o Evropi, predstavnici kompanije su bili spokojni, rekavši da je korisnicima važno pružiti slobodu izbora i da će sami shvatiti ko im donosi najveći profit.

Međutim, kada je Velika Britanija isključila „Huavej“, kompanija je molila vladu da revidiraju odluku. Takva reakcija je jasna, jer će zbog raskidanja saradnje sa Britanijom kompanija pretrpeti velike gubitke, posebno ako se uzme u obzir da je „Huavej“ u poslednje vreme mnogo ulagao u taj region, nadajući se najboljem ishodu.
5G antena - Sputnik Srbija
Amerika opomenula BiH: Kineske kompanije ne smeju da vam uvode 5G

Dok čvrst savez Rusije i Kine na primeru „Huaveja“ može promeniti imidž tehnološkog giganta u očima drugih zemalja, ono što bi sada najmanje pogodovalo „Huaveju“ jeste da od njega, po uzoru na ostale, „okrenu glavu“ Nemačka ili, recimo, Francuska, gde „Huavej“ gradi fabriku za proizvodnju opreme za 5G.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala