Azerbejdžanski vojnici pucaju iz artiljerijskog oruđa tokom sukoba u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija

Iz minuta u minut – Jermenski premijer: Ako zatreba, Rusija će osigurati bezbednost Jermenije

Pratite nas
Jermenski premijer Nikol Pašinjan je uveren da će Rusija, u slučaju da to bude potrebno, pružiti pomoć Jerevanu u cilju osiguravanja bezbednosti zemlje, tako što će angažovati svoje oružane snage. To je, navodi on, predviđeno sporazumom između dve zemlje.

„U Jermeniji se nalazi 102. ruska vojna baza, imamo jedinstven sistem PVO. Sporazum o tom sistemu vrlo precizno predviđa u kojim slučajevima se te oružane snage mogu iskoristiti i u cilju osiguranja bezbednosti Jermenije... Uveren sam da će Rusija ispuniti svoje ugovorne obaveze ako se takav slučaj desi“, rekao je Pašinjan u intervjuu za „Bild“.

 

Situacija u Nagorno-Karabahu

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova.

Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:12 04.10.2020

Pomoćnik azerbejdžanskog predsednika Hikmet Hadžijev optužio je Jermeniju da je raketirala oblasti u blizini Bakua, glavnog grada Azerbejdžana.

„Raketni udari Jermenije na civilno stanovništvo Azerbejdžana i civilnu infrastrukturu. Gjandža: četiri rakete i sistem 'Smerč' i kasetna municija. Drugi po veličini grad. Hizi i Apšeronska oblast: dve rakete srednjeg dometa. Mingečevir: dve rakete. Vodotoranj i hidroelektrana“, naveo je Hadžijev.

Rastojanje između Bakua i grada Hizi je 101 kilometar, a između Bakua i Apšeronske oblasti pet-šest kilometara.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da ima ranjenih.

Jermensko Ministarstvo odbrane je demantovalo ove informacije.

„Još jedna laž, s teritorije Jermenije nije otvarana nikakva vatra u pravcu Azerbejdžana“, navela je portparolka Ministarstva Šušan Stepanjan.

 

20:43 04.10.2020
19:42 04.10.2020

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je video na kojem se vidi zaplenjena jermenska vojna tehnika.

 

 

19:36 04.10.2020

Jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je tokom dana uništeno 13 azerbejdžanskih oklopnih vozila, tri aviona i jedna bespilotna letelica.

Kako je rekao predstavnik Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan, u protekla 24 sata ubijeno je 400 azerbejdžanskih vojnika, dok je 700 ranjenih. 

 

18:44 04.10.2020

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev rekao je večeras da je azerbejdžanska vojska preuzela kontrolu nad još devet sela u Nagorno-Karabahu u okolini grada Džabrail.

Azerbejdžanska strana je ranije danas saopštila da je vojska zauzela 14 sela i jednu stratešku kotu, kao i da je oslobodila grad Džabrail.

18:39 04.10.2020

Četvoro civila je poginulo, a 10 je večeras ranjeno u Stepanakertu, prestonici nepriznate Republike Nagorno-Karabahu, i Šuši kao posledica neprijateljske vatre, rekao je ombudsman Artak Beglarjan.

Prema njegovim rečima to možda nije konačan broj.

Ranije danas već je bilo izveštaja o raketnim napadima. Stanovništvo je odlazilo u skloništa, isključivana je struja i telefonske linije su bile u prekidu. Kasnije tokom dana, zamenik premijera Jermenije Tigran Avinjan izjavio je da je Stepanakert ponovo izložen raketiranju.

 

18:09 04.10.2020

Ombudsman Artak Beglarjan izjavio je da je u nepriznatoj Republici Nagorno-Karabah za sedam dana borbenih dejstava poginulo 18 civila dok je više od 90 ranjeno, njih 70 teže.

Prema njegovim rečima, azerbejdžanska strana protiv Karabaha koristi teško naoružanje, između ostalog sistem „Smerč“ i LORA, kasetne, avionske bombe i rakete koje međunarodno zakonodavstvo zabranjuje.

16:58 04.10.2020

Ministarstvo inostranih poslova nepriznate republike Nagorno-Karabah saopštilo je da usled azerbejdžanske paljbe na civile ima poginulih u Stepanakertu i Šuši.

„U Stepanakertu i Šuši ima poginulih među civilima nakon pucnjave azerbejdžanskih oružanih snaga“, saopštio je MIP na svom Telegram-kanalu.

Ranije danas već je bilo izveštaja o raketnim napadima. Stanovništvo je odlazilo u skloništa, isključivana je struja i telefonske linije su bile u prekidu. Kasnije tokom dana, zamenik premijera Jermenije Tigran Avinjan izjavio je da je Stepanakert ponovo izložen raketiranju.

16:40 04.10.2020

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je video-snimak povlačenja azerbejdžanskih oružanih snaga iz naselja Matagis regije Martakert u Nagorno-Karabahu.

„Bekstvo iz Matagisa“, napisala je portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.

Na kadrovima se vidi kako se masovni artiljerijski napad izvodi na kolonu vojnika oružanih snaga Azerbejdžana u pokretu. Pored toga, prema navođenju Ministarstva, koriste se protivtenkovske navođene rakete.

Ranije je Armija odbrane Karabaha demantovala izjavu azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva o tome da su azerbejdžanske snage navodno zauzele Matagis, a Ministarstvo odbrane nepriznate republike Nagorno-Karabah je saopštilo da se „na snimku vidi poraz kolone vozila na putu koji vodi ka Matagisu“.

16:26 04.10.2020

Zamenik gruzijskog ministra spoljnih poslova Laša Darsalija rekao je da nije tačna informacija koja se pojavila na društvenim mrežama kako se navodno preko gruzijske teritorije prebacuje oružje u Azerbejdžan.

„Što se tiče transporta tereta, Služba državne bezbednosti je već dala saopštila da Gruzija obustavlja izdavanje dozvola za prevoz vojnog tereta ka obema zemljama (Azerbejdžanu i Jermeniji). To se ne odnosi na transport civilne robe“, rekao je on.

Naveo je da se na društvenim mrežama pojavljuju razne dezinformacije i lažne vesti i apelovao na sve, uključujući jermensku snagu, da ne podležu tome.

15:39 04.10.2020

„Stepanakert je ponovo meta raketiranja“, napisao je on na Fejsbuku.

U gradu su odjeknule dve eksplozije, a odmah zatim je uključena sirena za vazdušnu opasnost.

Ranije danas već je bilo izveštaja o raketnim napadima. Stanovništvo je odlazilo u skloništa, isključivana je struja i telefonske linije su bile u prekidu.

Zgrade oštećene u granatiranju glavnog grada Karabaha, Stepanakertu - Sputnik Srbija
Serija eksplozija u centru Stepankareta
14:56 04.10.2020

Kako je rekao, oružane snage te zemlje preuzele su kontrolu i nad nekoliko sela Džabrailske oblasti oko Nagorno-Karabaha.

„Azerbejdžanska vojska danas je oslobodila od okupacije grad Džabrail i nekoliko sela regiona“, napisao je Alijev na svojoj stranici na Tviteru.

 

Istovremeno, portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan demantovala je saopštenja azerbejdžanske strane o zauzimanju Džabraila i nazvala ih fejkom.

Inače, Džabrail je administrativni centar istoimene azerbejdžanske oblasti, za koju se, u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN, smatra da je okupirana od strane lokalnih jermenskih snaga. Nalazi se na 15 kilometara severno od granice sa Iranom.

14:52 04.10.2020

Kako navodi vojska, ciljevi oružanih snaga Azerbejdžana nisu građani, civilni objekti i infrastruktura, već položaji jermenskih snaga i vojna infrstruktura.

Iz Ministastva odbrane Azerbejdžana takođe navode i da će biti formirani uslovi kako bi građani bili bezbedno evakuisani iz tih regiona, u skladu sa principima Ženevske konvencije s poštovanjem ljudskih prava.

14:23 04.10.2020

Pored toga, oštećeno je 49 civilnih objekata, kao i 248 stambene zgrade.

13:29 04.10.2020

Osuđujemo napad Jermenije na grad Gjandža, drugi po veličini grad u Azerbejdžanu. Jermenija krši sve moguće principe humanitarnog prava, a pre svega Ženevsku konvenciju i sprovodi napade na civilne objekte van teritorije koja se smatra zona konflikta“, navodi se.

U saopštenju zvanične Ankare navodi se da to samo govori o „očajanju“ u kom se nalazi zvanični Jerevan.

12:53 04.10.2020

„To je apsolutna dezinformacija. Predsednik je živ i zdrav, u potpunosti ispunjava svoje dužnosti, upravo se obratio putem video-snimka. Shvatamo da sve predsednikove zdravorazumske odluke izazivaju paniku u Azerbejdžanu, ali po ovom pitanju moramo da ih razočaramo“, rekao je Pogosjan.

12:35 04.10.2020
12:16 04.10.2020

Pored toga, kako se navodi, naneta je ogromna materijalna šteta samom gradu koji se nalazi na udaljenosti od oko 60 kilometara od granice.

12:08 04.10.2020

„Danas sam naredio da se izvrši artiljerijska paljba po nekoliko objekata u gradu Gjandža. Sad sam naredio da se gađanja obustave kako bi se izbegle civilne žrtve“, precizirao je on.

Međutim, Arutjunjan je upozorio da ukoliko azerbejdžanska strana ne izvuče adekvatne zaključke iz ove odluke, vojska Karabaha biće prinuđena da obnovi granatiranje i to jačeg intenziteta.

10:59 04.10.2020

„Otprilike u 12 časova (10 po srednjovevropskom vremenu) jedinice Armije odbrane Karabaha oborile su na južnom pravcu linije razdvajanja tri aviona i uništile dva neprijateljska tenka“, napisala je ona na Fejsbuku.

10:43 04.10.2020

Kako se navodi, nakon što je jermenska vojska oko šest sati ujutru po lokalnom vremenu izvela gađanja po položajima Azerbejdžana, usledio je kontranapad duž cele linije fronta.

10:36 04.10.2020

„Pokrenuto je novo granatiranje Stepanakerta, uništeni su objekti, a ima i ranjenih civila“; napisao je on na svom Fejsbuk nalogu.

Inače, Azerbejdžan je od rane zore počeo da granatira Stepanakert, a kako su ranije izvestili lokalni mediji, u centru grada mogle su da se čuju serije eksplozija.

10:20 04.10.2020

Prema ocenama vojske, reč je o gađanju civilnih struktura što nije u skladu sa međunarodnim humanitarnom pravom.

Istovremeno, vojska Karabaha saopštila je da je odgovorila na ovaj napad Azerbejdžana i da se trenutno vrše artiljerijska gađanja položaja azerbejdžanske vojske.

09:06 04.10.2020

Istovremeno, azerbejdžanske vlasti potvrdile su da je jermenska strana gađala grad Gjandže, ali da je pogodila civilne objekte.

08:47 04.10.2020

Za sada nije precizirano da li je tokom granatiranja naneta bilo kakva materijalna šteta, kao ni da li ima poginulih ili povređenih.

Istovremeno, zvanični Baku je upozorio jermensku stranu da će povodom ovog incidenta biti preduzeta adekvatna mera.

07:57 04.10.2020
07:43 04.10.2020

Iz jermenskog vojnog resora, međutim, nije precizirano o kom objektu je reč, iako je navedeno da je pogođeno nekoliko stambenih objekata u Stepanakertu.

07:26 04.10.2020

Prema navodima azerbejdžanskog vojnog resora, uništena su četiri tenka 77. bataljona oružanih snaga Jermenije, a tri tenka su zaplenjena.

Iako nije precizirano koliko je pripadnika vojske Karabaha likvidirano, iz azerbejdžanskog Ministarstva tvrde da su gubici „mnogobrojni“.

07:25 04.10.2020

Pored toga, kako se navodi, uništene su tri jedinice raketnih sistema „Smerč“, 45 oklopnih jedinica koje su učestvovale u borbama i još 90 jedinica koje nisu.

Kada je reč o vazdušnim snagama Azerbejdžana, navodi vojska Karabaha, oborena su tri azerbejdžanska aviona, jedan helikopter i 10 bespilotnih letelica.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala