Pašinjan: Evropa da očekuje Tursku kod Beča ako ne shvati značaj situacije u Karabahu

© AP Photo / Armenian Defense Ministry Jermenski vojnik puca iz topa na kontakt liniji u Nagorno-Karabahu
Jermenski vojnik puca iz topa na kontakt liniji u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jermenski premijer Nikol Pašinjan upozorava da Evropa, ako geopolitički značaj situacije u Nagorno-Karabahu ne bude ispravno procenjen, može da očekuje Tursku pored Beča.

„Očekujem jasnu poziciju. Ako međunarodna zajednica ne bude pravilno procenila geopolitički značaj te situacije onda Evropa može da očekuje Tursku pored Beča“, rekao je Pašinjan u intervjuu za nemački „Bild“.

To je, prema njegovim rečima, povezano sa imperijalističkom politikom Ankare.

Kako kaže, Nagorno-Karabah i Jermenija su sada „linija fronta civilizacije“.

„Problem je u tome što su Jermeni na južnom Kavkazu poslednja prepreka za ekspanziju Turske na sever, jugo-istok i istok. Imperijalistička politika Turske prevazilazi južni Kavkaz. Pogledajmo akcije Turske u Sredozemlju, Libiji, na Bliskom istoku, u Iraku i Siriji“, dodao je premijer Jermenije.

Prema njegovim rečima, sadašnja eskalacija u Nagorno-Karabahu ima međunarodni značaj iz tri razloga.

„Prvo zbog toga što, kao što sam već rekao, Turska vrbuje i prebacuje teroriste iz Sirije kako bi učestvovali u borbama protiv Nagorno-Karabaha i Jermenije. Drugo, u taj proces je uvučena turska vojska. To pokazuje imperijalistički karakter politike Turske čije su akcije usmerene na obnavljanje ‘Turskog carstva’ “, rekao je Pašinjan.

Uveren je da angažovanje Ankare u konfliktu u Nagornom-Karabahu svedoči o nameri Turske da nastavi genocid nad jermenskim stanovništvom.

„... smatram da se posle 100 godina Turska vratila u region južnog Kavkaza da bi nastavila genocid nad Jermenima“, rekao je Pašinjan.

 

Podsetimo, situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala