Lavrov pred Generalnom skupštinom UN: Sprečiti pokušaje slabljenja sistema kontrole nad naoružanjem

© POOL / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov govori u Generalnoj skupštini UN
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov govori u Generalnoj skupštini UN  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potrebno je zaustaviti pokušaje slabljenja sistema kontrole nad naoružanjem, kako bi se održala globalna stabilnost, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u video-obraćanju u ime zemalja Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) tokom nedelje visokog zasedanja Generalne skupštine UN.

Jedan od glavnih zadataka svetske zajednice, kako je rekao ministar inostranih poslova Rusije, trebalo bi da ostane rešavanje sukoba isključivo mirnim, diplomatskim sredstvima u okviru pregovora na osnovu međunarodnog prava. Ministar smatra da bi bezuslovni prioritet trebalo da bude proširenje saradnje u borbi protiv terorizma i njegovog spajanja sa organizovanim kriminalom. On je pozvao da se spreče pokušaji slabljenja sistema kontrole naoružanja, razoružanja i neširenja.

„Neophodno je blokirati pokušaje slabljenja sistema kontrole naoružanja, razoružanja i neširenja oružja kako bi se održala globalna stabilnost“, rekao je on.
Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja  - Sputnik Srbija
Rusija o američkom ultimatumu: Žele odrešene ruke za upotrebu sile  

Pretnje modernog doba

On se osvrnuo na različite pretnje modernog doba.

„Danas, nažalost, u različitim regionima sveta nastavljaju da besne oružani sukobi. Njima se dodaju oštre pretnje modernog doba: međunarodni terorizam, narko i sajber-kriminal, klimatske promene. Ove godine taj spisak je dopunjen još jednom strašnom pretnjom – pandemijom virusa korona, koja je izazvala ozbiljne krizne pojave u socijalno-ekonomskoj i drugim oblastima“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, sve je teže reagovati na globalne probleme iz godine u godinu, posebno u uslovima rastuće razjedinjenosti svetske zajednice. Lavrov je naglasio da je takva situacija je u velikoj meri povezana sa odsustvom želje nekih zemalja da uzmu u obzir zakonite interese drugih država.

Kako je rekao, u toku je nametanje koncepata i standarda poput „svetskog poretka, zasnovanog na pravilima“. To je praćeno pokušajima mešanja u unutrašnje poslove država, primenom unilateralnih sankcija kršeći prava Saveta bezbednosti UN, manifestacijama netrpeljivosti i mržnje.

Jačanje svestrane saradnje

Ruski ministar naglasio da je svet umoran od razdvajanja, a da oružani sukobi, međunarodni kriminal i novi izazovi, uključujući pandemiju virusa korona, zahtevaju jačanje svestrane uzajamne pomoći i saradnje.

„Ali prirodni tok istorije ne može se preokrenuti. Danas na međunarodnoj sceni jačaju novi centri ekonomskog rasta, raste potreba za rešavanjem oružanih sukoba isključivo mirnim putem, povećava se uzajamna zavisnost. Svet je umoran od linija razdvajanja, podele država na 'svoje'  i 'tuđe', svet traži jačanje svestrane uzajamne pomoći i saradnje. Drugim rečima, ciljevi koji su formulisani pre 75 godina prilikom nastanka UN postaju sve aktuelniji“, istakao je ministar.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu - Sputnik Srbija
Zaharova: Pentagon monstruozno laže kad govori o Drugom svetskom ratu

Lavrov je takođe nazvao apsurdnim pokušaje revidiranja istorije, umanjivanja uloge naroda koji su dali odlučujući doprinos pobedi nad fašizmom. On je pozvao da se pamte lekcije istorije, oda počast podvizima vojnika-oslobodilaca, kao i da se osigura bezbednost spomenika podignutih u njihovu čast.

Prema rečima šefa ruske diplomatije, u savremenim uslovima UN treba da ostane efikasna struktura koja sprovodi koordinisan rad u strogoj saglasnosti sa svojom poveljom, ne sme se dozvoliti razvodnjavanje mandata glavnih tela sistema UN i dupliranje njihovih ovlašćenja, što će samo odložiti postizanje željenih ciljeva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala