Zaharova: Pentagon monstruozno laže kad govori o Drugom svetskom ratu

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na račun Rusije iznete su monstruozne neistine i licemerne tvrdnje, koje predstavljaju još jedno u nizu revidiranje istorije Drugog svetskog rata, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući prezentaciju Pentagona o istoriji borbe protiv fašizma.

Ona je istakla da mnogi od zapadnih partnera, čak i u ovako posebnim danima i datuma za celo čovečanstvo, ne prestaju s pokušajima revidiranja istorije, ističući u prvi plan isključivo političke ciljeve.

U skladu s tom novom verzijom istorije, koju je predstavilo Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država, istakla je ona, navodi se da je ‘sukob’ počeo invazijom Nemačke i Sovjetskog Saveza na Poljsku. Odnosno, po mišljenju američke strane, naglašava Zaharova, SSSR je takođe kriv za otpočinjanje Drugog svetskog rata, kao i Treći rajh.

„Istovremeno, u navedenom tekstu ne pominje se da je upravo naša zemlja, u stvari, uništila fašističku ratnu mašineriju, kao ni o tome, da je najviše nacista poginulo upravo na Istočnom frontu”, istakla je ona.

Zaharova je podsetila da je Pentagon objavio prezentaciju o istoriji Drugog svetskog rata pod nazivom: „Dan pobede u Evropi: vreme proslave, razmišljanja”.

© Sputnik / Georgiй Čertov / Uđi u bazu fotografijaBorci sa Lenjingradskog fronta prolaze ispod trijumfalne kapije, sagrađene povodom pobede nad fašističkom Nemačkom.
Zaharova: Pentagon monstruozno laže kad govori o Drugom svetskom ratu - Sputnik Srbija
Borci sa Lenjingradskog fronta prolaze ispod trijumfalne kapije, sagrađene povodom pobede nad fašističkom Nemačkom.

Podsetimo, pored navođenja da je sukob počeo invazijom Nemačke i SSSR na Poljsku, u pomenutoj prezentaciji ne pominje se doprinos Sovjetskog Saveza pobedi nad fašizmom, već je ukratko izložena uloga SAD u ratu u Evropi, počev od iskrcavanja u Normandiji.

Pored toga, danas je u nemačkom magazinu "Špigel" objavljen zajednički članak ministra spoljnih poslova Nemačke Hajka Masa i direktora Instituta za savremenu istoriju u Minhenu Andresa Viršinga povodom obeležavanja 75 godina od završetka Drugog svetskog rata. U članku se navodi da je nacional-socijalistički režim Trećeg rajha jedini krivac za pokretanje Drugog svetskog rata. Još se ističe da je pripisivanje drugim narodima uloge zločinca nepravedno prema žrtvama rata.

Ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Putin i Merkelova čestitali jedno drugom 75 godina oslobođenja od fašizma

Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala