Rusija o američkom ultimatumu: Žele odrešene ruke za upotrebu sile  

© Sputnik / Aleksandr Davaškin / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iza težnje Sjedinjenih Američkih Država da demontiraju sistem sporazuma u sferi kontrole nad naoružanjem krije se želja Vašingtona da stekne potpunu slobodu u upotrebi sile, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja u intervjuu za Sputnjik.
„To je samo deo globalnog problema uništavanja aktuelnih režima kontrole naoružanja, razoružanja i neširenja. Nažalost, dobijamo sve više dokaza da je iza pokušaja SAD da demontiraju sistem sporazuma u toj sferi zapravo želja za dobijanjem potpune slobode ruku za projektovanje i upotrebu sile“, rekao je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, Moskva se aktivno suprotstavlja tim pokušajima, uključujući i u UN, a takođe predlaže kontruktivan dijalog, usmeren na očuvanje i jačanje međunarodno-pravne arhitekture bezbednosti.

Sednica Saveta Federacije Rusije  - Sputnik Srbija
Senator o predlogu sporazuma o strateškom oružju: Sa Rusijom se ne govori jezikom ultimatuma

„Na primer, prošle godine je Generalna skupština UN na našu inicijativu usvojila gotovo jednoglasno rezoluciju u znak podrške jačanju i razvoju sistema aktuelnih sporazuma u oblasti kontrole naoružanja, razoružanja i neširenja. Ona poziva države-članice UN da u potpunosti i strogo primene postojeće sporazume u toj oblasti, kao i da održavaju njihov integritet“, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN.

Istovremeno, dodao je da je potražnja za tim merama u svetu visoka kao nikada pre, da je većina država podržala pristup Rusije, koja, kako je rekao, „očekuje da će ove godine njena inicijativa biti jednoglasno podržana“.

Ako dogovor sa SAD ne uspe, Rusija će naći načine da se zaštiti

Prema njegovim rečima, Rusija će pronaći efikasne načine da se zaštiti, ukoliko ne uspe da se dogovori sa Amerikom o produžetku Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3).

Nebenzja je takođe izjavio da je Rusija zainteresovana za produžetak Sporazuma, kao i da bi prekid njegovog rada bila velika greška.

„Mi smo, naravno, zainteresovani za produžetak Sporazuma. Doživljavamo ga kao jedan od najvažnijih elemenata strateške stabilnosti. Govorimo američkim kolegama da bi njegovo bila velika greška da se on ne produži“, rekao je on.

Specijalni izaslanik američkog predsednika Maršal Bilingsli izjavio je ranije u intervjuu za „Komersant“ da, ukoliko Vašington i Moskva ne pripreme predsednički memorandum o naoružanju do februara, Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja neće biti produžen. Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države su dale Rusiji „dobar“ predlog za produženje ovog Sporazuma, a nakon mogućeg reizbora Donalda Trampa „cena pitanja“ će porasti.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala