Tik-Tok razotkrio američki strah od gubitka moći nad društvenim mrežama

© ChesnotTik tok
Tik tok - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon što je rukovodstvo Tik-Tok odbilo ponudu „Majkrosofta“ za kupovinu ove kineske aplikacije, grupa programera za razvoj softvera iz korporacije „Orakl“ iznela je novu ponudu, koja je bila najavljena ranije ove nedelje.

Po mišljenju političkih komentatora i sajber-eksperata, postoji mogućnost da će SAD nastaviti da proučavaju Tik-Tok i druge strane društvene mreže.  

Kompanija „Orakl“ je 13. septembra sklopila ugovor sa roditeljskom kompanijom Tik-Toka — ByteDance, postavši time njen „pouzdani tehnološki partner“ u SAD. Sporazum će ove nedelje razmotriti Američki komitet za strane investicije; on predviđa stvaranje kompanije sa 25.000 radnih mesta sa sedištem u Americi.  

Ranije je Donald Tramp, pozivajući se na bezbednosna pitanja, zapretio da će u potpunosti zabraniti aplikaciju u SAD, ako se aktivnosti Tik-Toka u zemlji u potpunosti ne predaju američkoj kompaniji. Rok koji je predsednik odredio za rešavanje ovog pitanja trebalo je da istekne 15. septembra.  

​Iako se detalji gore pomenutog ugovora drže u tajnosti, „Orakl“ ne smatra da je u pitanju prodaja ili kupovina. „Majkrosoftovu“ ponudu za kupovinu Tik-Toka ranije je odbio ByteDance.

„Orakl će biti oči i uši američke vlade“

„Ugovor Orakl - ByteDance je partnerstvo za nadzor podataka, a ne prodaja“, objašnjava generalni direktor za istraživanje tržišta hartija od vrednosti Wedbush Securities Danijel Ives.   

​Prema rečima biznismena, „Majkrosoft“ nikada nije hteo partnerstvo sa kineskom firmom. U stvari, američki gigant informacionih tehnologija je hteo da dobije Tik-Tok i njegove napredne algoritme. Međutim, prema izveštajima Globalne televizijske mreže Kine, krajem avgusta kineska vlada je objavila novu listu tehnologija koje podležu zabrani izvoza, što ukazuje na to da „tehnologija koja se koristi u Tik-Tokovom algoritmu ne može da se izveze bez dozvole vlade“.  

„Orakl će postati tehnološki partner Tik-Toka, i oči i uši američke vlade kada je reč o pitanjima nacionalne bezbednosti“, smatra Ives.

Fokusiranje Bele kuće na Tik-Tok ukazuje na to da američka vlada „nastoji da kontroliše postupke stranih kompanija nametanjem strogih pravila o načinu upravljanja podacima i informacijama američkih korisnika“, rekao je stručnjak za sajber-bezbednost Pjerluiđi Paganini.  

„Orakl će predstavljati vladu SAD u praćenju aktivnosti kineske kompanije“, rekao je on. „Sa funkcionalne tačke gledišta krajnjeg korisnika, ništa se neće promeniti, ako tehnički partner bude „Orakl“. Sve ovo ima za cilj sprečavanje kineske vlade da prikuplja ili zloupotrebljava podatke američkih korisnika“.

Aplikacija Tik Tok - Sputnik Srbija
Kina upozorava Ameriku na otvaranje Pandorine kutije - požnjećete gorke plodove

Ranije je rukovodstvo Tik-Toka kategorično odbijalo optužbe za nezakonito prikupljanje korisničkih podataka.  

„Konstantne tenzije oko popularne kineske aplikacije nisu „ništa drugo nego pokušaj Vašingtona da održi monopol krupnih američkih društvenih mreža“, pretpostavlja američki novinar i politički analitičar Kaleb Mopin.  

„Među društvenim mrežama dominiraju američke kompanije i postoji veliki strah od skorog prelaska na multipolarnost“, ističe politikolog.

„Tik-Tok predstavlja strah da će društvene mreže izmaći kontroli Volstrita i Londona“.  

Tik-Tok nije jedina kineska platforma na koju je usmerena pažnja američke vlade. Paralelno sa zabranom Tik-Toka, Donald Tramp takođe, pozivajući se na zabrinutost za nacionalnu bezbednost, obračunao se sa WeChat. Kompanija Tencent je razvila ovu aplikaciju i ona predstavlja kombinaciju mesindžera, društvene mreže i programa za mobilno plaćanje.   

Pored ovoga, američki predsednik nije pokrenuo ništa drugo nego krstaški rat protiv kineskih telekomunikacionih kompanija. Krajem juna 2020. godine, američka Federalna komisija za komunikacije zvanično je nazvala kineske kompanija „Huavej“ i ZTE „pretnjama za nacionalnu bezbednost za američke komunikacione mreže“, navodeći da su obe korporacije „blisko povezane sa Komunističkom partijom Kine i kineskim vojnim aparatom“. Kineske telekomunikacione kompanije su više puta negirale „špijunažu“ od strane vlade ili vojnih odelenja.  

Strasti se još nisu smirile u ugovoru Orakl — ByteDance

Brojni američki sajber-stručnjaci i mediji su već izrazili sumnju u vezi sa ugovorom Orakl - ByteDance, dok Donald Tramp, koji je ovo pokrenuo početkom jula, tek treba da da konačni odgovor povodom ugovora, koji bi trebalo da bude zaključen ove nedelje.  

MIP Rusije - Sputnik Srbija
Rusija odreagovala na zabranu Tik Toka u SAD: Užasan primer nelojalne konkurencije

Stoga, ističe The Verge, da iako status pouzdanog partnera „Orakla“ može „uključivati neke provere koda“, ne postoji garancija da će to zaustaviti ByteDance od „krijumčarenja nekog vrednog softvera, ako kompanija to bude htela“.  

Sa svoje strane, bivši šef bezbednosti „Fejsbuka“ Aleks Stamos rekao je na Tviteru da „sporazum prema kome Orakl preuzima hosting bez izvornog koda i značajnih operativnih promena neće otkloniti zabrinutost zbog Tik-Toka“. Stamos je istakao, pozivajući se na Trampovu zabranu aplikacije od 6. avgusta, da će, ako Bela kuća odobri ugovor, „to biti dokaz da je ovo bila čista prevara“.

„Tik-Tok se potrudio da izađe u susret željama američkog spoljnopolitičkog aparata, ali to nije promenilo mnogo toga“, rekao je Kaleb Mopin.  

Danijel Ives dotle smatra da „platforma i sadržaj mogu dobiti još veću pažnju, s obzirom na zaoštravanje situacije oko Tik-Toka između Pekinga i Vašingtona.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala