Rusija odreagovala na zabranu Tik Toka u SAD: Užasan primer nelojalne konkurencije

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka američkih vlasti po pitanju kineske aplikacije za deljenje video sadržaja Tik Tok predstavlja užasan primer nelojalne konkurencije, saopšteno je iz ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Kako se navodi, radi se o žestokim restriktivnim merama Amerike prema jednoj od najkrupnijih društvenih mreža čime Vašington krši širok dijapazon međunarodnih obaveza po pitanju osiguranja slobode govora i prava na informaciju, kao i slobodu izbora, navodi se.

Pored toga, sve zabrane Vašingtona zasnovane su na nedokazanim optužbama čime se vrši agresivno primoravanje kineske kompanije Bajtdens da proda tu društvenu mrežu kompaniji koja je u američkom vlasništvu, navodi rusko Ministarstvo.

S tim u vezi Moskva poziva Vašington da razmotri metode borbe za očuvanje monopola američkih IT giganata na međunarodnoj sceni društvenih mreža.

Podsetimo, Predsednik SAD-a Donald Tramp potpisao je juče naredbe kojima će se zabraniti američke transakcije s kineskim kompanijama BajtDens, vlasnikom aplikacije Tik Tok za deljenje video sadržaja, i Tencentom, operatorom aplikacije za razmenu poruka ViČet.

Izvršne naredbe, koje stupaju na snagu za 45 dana, usledile su nakon što je Trampova administracija saopštila ove sedmice da je pojačala napore za eliminisanje „nepouzdanih“ kineskih aplikacija iz američkih digitalnih mreža i nazvala Tik Tok i ViČet „ozbiljnim pretnjama“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala