Srpska šljiva osvaja Hrvatsku

© Sputnik / Ivan RadenkovićŠljiva
Šljiva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpska šljiva osvaja Hrvatsku jer dominira tržištem ovog voća u susednoj zemlji. Svaka treća šljiva uvezena u Hrvatsku dolazi iz Srbije.

U Hrvatskoj su poljoprivredna zemljišta zapuštena, tek se retki odlučuju za proizvodnju koja beleži veliki pad, pa nije dovoljna za podmirenje domaćih potreba. Zato Hrvati jedu uvozne šljive koje najviše stižu iz Srbije.

Srbija treća u svetu po proizvodnji šljiva - Sputnik Srbija
Plavog zlata — do Emirata: Hoće li Srbi gajiti šljivu „dubaijevaču“

Iako šljiva predstavlja sve traženije koštunjavo voće na tržištu EU, posebno skandinavskih zemalja, Nemačke i Velike Britanije, Hrvatska ni u ovoj proizvodnji ne uspeva da postigne dobre proizvodne rezultate, a poslednjih godina, zbog različitih tržišnih poremećaja, pojedini veći proizvođači odustali su i prestali da uzgajaju šljive, piše „Slobodna Dalmacija“, a prenosi Tanjug.

Cena konzumne šljive u Hrvatskoj kreće od sedam do deset kuna za kilogram, odnosno od 112 do skoro 160 dinara, pokazala je analiza „Smartera“, konsultantske firme za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

„Za razliku od Hrvatske, čija proizvodnja šljiva ne pokazuje znakove oporavka i rasta, susedne zemlje poput Srbije, BiH, pa i Severne Makedonije, ali i Rumunije uspešno razvijaju svoju proizvodnju, te osim konzumne šljive sve više plasiraju i izvoze različite proizvode na bazi ovog voća - od rakije, sušenih šljiva, kompota do pekmeza. Susedna Srbija proizvodi oko 500.000 tona šljiva, proizvodnja u BiH se kreće od 150.000 do 200.000 tona, dok je Rumunija takođe na 500.000 tona“, ističe stručnjak „Smartera“ Miroslav Kuskunović.

Šljiva - Sputnik Srbija
Srpskoj šljivi ni oluje ne mogu ništa: Cena dobra, voćari zadovoljni

U prošloj godini Hrvatska je uvezla svežih šljiva u količini od 2.535 tona vrednih 1,5 miliona evra, dok je izvoz bio 845 tona za samo 540.000 evra.

Najviše šljive stiglo je iz Srbije - 913 tona, Moldavije - 619 tona, Severne Makedonije - 427 tona.

Osim u svežem stanju, Hrvatska uvozi i ogromne količine osušene šljive. Tako je prošle godine stigla količina od gotovo 1.000 tona, vredna više od dva miliona evra, od čega dve trećine dolazi iz Čilea i Srbije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala