Milo bi trebalo da povuče čojski i crnogorski potez /video/

© Sputnik / Nikola BižićMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Umesto što objavljuje saopštenja, bilo bi „i crnogorski, i čojski“ da predsednik Milo Đukanović čestita predstavnicima tri opozicione liste na pobedi koja je jasna i očigledna, poručuje Vladimir Pavićević iz koalicije Mir je naša nacija.

Pobeda crnogorske opozicije na parlamentarnim izborima jasna je i očigledna činjenica i ne može se dovesti u pitanje, kaže Vladimir Pavićević za Sputnjik.

„Čitao sam i ja ovo saopštenje sa sastanka jednog od organa DPS-a. DPS stalno ponavlja da ima neke ’tradicionalne partnere‘. Ali, očigledno da sa tim tradicionalnim partnerima ne može da formira većinu u novom sazivu Skupštine. I onda šalje poruku: budući da ne možemo sa tradicionalnim partnerima, hajde da vidimo da li možemo sa nekim ko nije naš tradicionalni partner. Ali, predstavnici tri opozicione liste, gospodin Bečić, gospodin Krivokapić i gospodin Abazović su već dogovorili četiri principa funkcionisanja buduće vlade i tu je nemoguće bilo šta promeniti“, izričit je Pavićević.

Milo da čestita pobednicima

DPS je, ističe on, razvlašćen posle 30 godina i bilo bi „i crnogorski, i čojski“ da čestita pobednicima.

Pavićević je tako prokomentarisao saopštenje DPS-a, u kome se navodi da je ta stranka spremna za postizborne razgovore sa potencijalnim partnerima o formiranju nove vlasti.

On, međutim, predviđa da će neki od Đukanovićevih tradicionalnih partnera prići novoj demokratskoj, reformskoj vlasti. Tu, kako kaže, pre svega misli na političke predstavnike manjinskih zajednica.

„Mi se ponašamo veoma racionalno i razborito i sada čekamo da DIK i zvanično proglasi izborne rezultate kako bismo sačekali rok od petnaest dana da se konstituiše novi saziv Skupštine Crne Gore, a nakon toga, da u najkraćem roku formiramo novu, demokratsku i reformsku vladu“, poručuje Pavićević.

DPS više nema podršku na Zapadu

Funkcioner koalicije Mir je naša nacija komentariše i poruku sadržanu u saopštenju DPS-a da međunarodna zajednica treba da ćuti kao što je to činila i do sada kad je reč o mešanju susedne države i Crkve u izborni proces u Crnoj Gori.

Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Zapad pustio Mila niz vodu: Čekamo odgovor — šta će sada sa njim

„Pravi se neka vrsta kritike predstavnika međunarodne zajednice. Međutim, stav je i naših partnera i na Zapadu da DPS nema više podršku ni u Njujorku, ni u Vašingtonu, ni u Briselu, ni u Parizu, ni u Londonu, ni u Berlinu. A onda je visoki funkcioner EU poručio da treba što pre pristupiti formiranju nove demokratske vlade. Svi naši partneri i na Zapadu raspoloženi su da se ovaj proces zaokruži“, naglašava Pavićević.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević, komentarišući po mnogim ocenama skandalozno saopštenje DPS-a, naglašava da je važno da su izbori protekli u miru, da je izborna komisija proglasila konačne rezultate izbora, a da ih niko nije osporio, ni tokom trajanja izbornog procesa, ni nakon toga. Uz to, ni relevantne međunarodne institucije, poput OEBS-a, nisu dovele u pitanje legitimitet izbora.

„To je ono što je problem za predsednika Mila Đukanovića i za DPS, jer ne postoje argumenti kojima bi mogli da se posluže i da rezultate izbora dovedu u pitanje“, kaže Milivojević za Sputnjik.

Kada je reč o optužbama protiv Srbije, dodaje diplomata, izgleda da smo zaboravili da je kompletna izborna kampanja bila antisrpska i da je bila zasnovana na platformi koja je podrazumevala napade na SPC, Republiku Srbiju i dovodila u pitanje i korene i srpski narod koji tamo živi i koji se na ovaj način izjasnio.

Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija
Krivokapić: Spreman sam da formiram novu vladu Crne Gore — menjamo stav prema Srbiji i Rusiji /video/

U tom smislu, kaže Milivojević, ovo saopštenje nije ništa novo.

Ako se Đukanović već poziva na norme i principe koje podrazumevaju mešanje, kako nije reagovao na direktno mešanje iz Tirane ili od nekih struktura iz BiH, pita se Milivojević, jer tu se nije radilo o navijanju, već o direktnom pritisku na birače da se opredele za jednu stranu.

Strah od incidenata

„Sa druge strane, saopštenje ukazuje da će se obistiniti prognoze da će biti jako teško da se uspostavi kontrola političkog procesa posle izbora, da se stvore uslovi da ne bude tenzija, incidenata. Pošto su ovi izbori potvrdili da je Crna Gora podeljena i da postoje tenzije, ako bi bilo mudrosti i ozbiljne političke volje i odgovornosti, onda bi dosadašnja vladajuća struktura trebalo da prizna izbore i da učini sve da pomogne pre svega svojoj državi i svom narodu da dođe do stabilnosti i da stvore uslove za nastavak političkog procesa“, kaže Milivojević.

Pristalice Mila Đukanovića - Sputnik Srbija
Poteže li vlast u Crnoj Gori poslednju kartu — izazivanja međunacionalnih sukoba

Saopštenje DPS-a i prve reakcije Đukanovićeve stranke, već u noći nakon izbora, po oceni Stefana Surlića sa Fakulteta političkih nauka, govore o relativizaciji rezultata, ali suštinski, ono što najviše zabrinjava jeste poruka da će mandat za sastav nove vlade pripasti onoj strani koja ima 41 glas u parlamentu, ne pominjući da taj broj mandata već ima prirodna koalicija tri opoziciona bloka.

„To je i u saopštenju rečeno, sve sa nekim nadanjem da će DPS uspeti na kraju uz neku vrstu manipulacije da dosegne i taj jedan glas. Sve ono što se dešava u Pljevljima i ostalo, upozorava nas da se možda pribegava čak i nekim incidentima kako bi se promenila politička slika i kako bi se uticaj najviše vršio na Dritana Abazovića i URA, kako bi neko od njihovih predstavnika sutra odustao od podrške novoj vladi i priključio se DPS-u“, smatra Surlić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala