Poteže li vlast u Crnoj Gori poslednju kartu — izazivanja međunacionalnih sukoba

© AP Photo / Darko VojinovicPristalice Mila Đukanovića
Pristalice Mila Đukanovića - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Nakon poraza DPS-a na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, odlazeći režim u Podgorici odlučio je izgleda da, ne bi li opstao na vlasti, odigra na poslednju kartu — izazivanja međunacionalnih sukoba.

Čini se da su konture ovog plana sasvim jasne nakon saopštenja sa sjednice Demokratske partije socijalista (DPS) kojom je predsjedavao Milo Đukanović, a sa koje je poručeno da je DPS „spreman za postizborne razgovore sa potencijalnim partnerima“, te da su to prije svega one partije koje su „i do sada konstituisale parlamentarnu većinu“.

U pitanju je, kako poručuju iz DPS-a, „proevropski blok“, koji bi trebalo da „presudno utiče na dalji tok političkih događaja u Crnoj Gori“, uz poruku međunarodnoj zajednici da ostane „dosledna“ kao što je osam mjeseci ćutala na „miješanje druge države“ i „uticaj Crkve na politiku“, odnosno da se u prevodu — ne miješa u akcije koje DPS želi da preduzme u narednom periodu.

Međunacionalne tenzije vještački produkovane

Iako je sve saopšteno između redova, moglo bi se zaključiti da Đukanovićeva partija sada ne birajući sredstva pokušava da parlamentarne stranke manjinskih naroda — Bošnjaka i Albanaca zadrži u svojoj političkoj orbiti — ne bi li tako pokazala da nova opoziciona vlast nije sposobna da zajedno sa manjinama gradi neku novu i harmoničnu Crnu Goru.

Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija
Ne damo svetinje ispred džamije ˗ jak odgovor na provokacije Milovog režima

To je, kako navode i opozicione stranke koje sada imaju većinu, glavni razlog vještački produkovanih međuetničkih i međuvjerskih tenzija u Crnoj Gori i napada na imovinu kako Islamske zajednice u Pljevljima, ali i npr. SPC u Rožajama nakon pobjede opozicije. Interesantno je da u svim slučajevima crnogorska policija niti je bilo šta preduzela da štiti napadnute vjerske objekte, niti je pride u stanju da otkrije ko su počinioci pomenutih ispada. Namjesto toga, najava je da će tu ulogu danonoćno preduzeti aktivisti opozicije.

Poslednji vapaj ključnim ambasadama

Što se pak tiče poruke međunarodnoj zajednici da se ne miješa, to liči na poslednji vapaj ključnim NATO ambasadama u Podgorici da dozvole Đukanoviću da završi posao metodama na koje je tradicionalno decenijski navikao, jer je on navodno jedini garant „proevropske orijentacije“ Crne Gore, uz suptilnu poruku da se ambasade prije svega suzdrže od bilo kakvih ocjena ukoliko manjinske stranke odluče da se prirodno priključe novonastaloj opozicionoj većini.

Drže sve poluge vlasti, a sumnjaju na neregularnosti glasanja

Paralelno sa tim, u toku je i pokušaj krađe kupona sa biračkih mjesta ne bi li se na taj način osporio konačan rezultat izbora. To je otkriveno u Podgorici, ali iz opozicije navode da se isto dešavalo i u Kotoru i nekim drugim crnogorskim opštinama. Paradoks ove akcije DPS-a je utoliko veći, jer se vjerovatno prvi put dešava da vlast koja suvereno drži sve poluge sistema, ovog puta sumnja na neregularnosti.

Policija ispred zgrade Opštine Budva - Sputnik Srbija
Policija u izbornoj komisiji: Predstavnica DPS-a prijavljena da je krila kupone sa glasačkog mesta

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić poručio je da će se tek nakon navodnih nepravilnosti koje će DPS predati izbornim komisijama u narednim satima, saznati na koliko izbornih mjesta „aktivisti opozicije nisu uspjeli da zaustave i spriječe DPS kradljivce“.

Đukanović kao da nema namjeru da demokratski preda vlast i tako ispoštuje većinsku volju građana, što se može zaključiti iz saopštenja njegove partije, koja poručuje da „Crna Gora neće dozvoliti da joj se nakon jednog vijeka ponovi istorija, u kojoj je jednom bila moneta za potkusurivanje ključnih zemalja i njihovih interesa na Balkanu“.

Odlazeći režim i dalje neokrnjeno drži i kontroliše sve državne službe, tajnu i javnu policiju. Samo je pitanje hoće li prevladati razum ili osjećaj straha za sopstvene pozicije i opstanak.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala