Vrhunska borbena tehnika: Glavni noviteti foruma „Armija-2020“ /foto/

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaŠesti Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2020“
Šesti Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2020“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šesti međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2020“ obeležilo je 28 hiljada eksponata, desetine delegacija iz 92 države i stotine jedinica borbene tehnike. Korporacija „Rosteh“ je saopštila da će ove godine u parku „Patriot“ blizu Moskve biti predstavljeno više od 70 noviteta, od kojih Sputnjik izdvaja najzanimljivije.

Organizatori otvorene izložbe odlučili su da „budu široke ruke“ i postave najsavremeniju vojnu tehniku na centralni ulaz. I mada tenk T-14 „Armata“, borbeno vozilo za podršku tenkova, borbeno vozilo pešadije „Kurganec-25“ i oklopni transporter „Bumerang“ nisu imali vidljive promene u odnosu na prošlu godinu, zato je teško borbeno vozilo pešadije T-15 definicija promene, jer poseduje novi borbeni modul „kindžal“ sa moćnim oružjem kalibra 57 milimetara.

© Fotohost-agentstvo / Uđi u bazu fotografijaTenk T-34-85
Vrhunska borbena tehnika: Glavni noviteti foruma „Armija-2020“ /foto/ - Sputnik Srbija
Tenk T-34-85

Najprepoznatljivija borbena vozila, od lakog MS-1 iz 1920-ih godina do najmodernijih modela, našla su se u jednom stroju. Posebno mesto zauzima T-34-85 ─ najbolji tenk Drugog svetskog rata.

Bagi i amfibija

Ove godine na „Armiji“ bilo je nekoliko zanimljivih „debitovanja“. Na primer, nova verzija terenskog vozila „Tigar“ je pikap sa mitraljezom.

„Vozilo je napravljeno uzimajući u obzir iskustvo iz Sirije“, rekao je specijalista Vojno-industrijske kompanije Sergej Suvorov i dodao da je bagi „idealan za snage za specijalne operacije“.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija
Od robotike do dronova: Šojgu o novitetima odbrambene industrije na forumu „Armija 2020“

Od egzotike Sputnjik izdvaja prvu amfibiju sa pogonom na sve točkove „Drozd“, koja razvija brzinu do sedamdeset kilometara na sat na vodi i do 100 km/č na kopnu. Fizički je nemoguće utopiti ovo vozilo – sposobnost održavanja na površini vode ostaje i nakon veoma teških oštećenja.

Teški dronovi

Jedan od najvažnijih noviteta „Armije-2020“ je dalekometni raketni sistem vođenog naoružanja „Hermes“. Konstruisan je za uništavanje savremenih i perspektivnih tenkova, lakih oklopnih meta, inženjerskih i fortifikacionih konstrukcija na udaljenosti do sto kilometara.

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaDron "Orion"
Vrhunska borbena tehnika: Glavni noviteti foruma „Armija-2020“ /foto/ - Sputnik Srbija
Dron "Orion"

Ove godine na forumu „Armija“ predstavljeno je mnoštvo savremenih i perspektivnih bespilotnih letelica. Izdvajaju se dva giganta kompanije „Kronštat“ – „Orion“ i „Helios“ sa rasponom krila od 16 i 20 metara.

„Orion“ je izviđačko-udarna bespilotna letelica borbenog radijusa 300 kilometara. Može da ostane u vazduhu oko 24 časa i razvije brzinu do 200 kilometara na sat.

Što se tiče „Heliosa“, za sada je predstavljen kao maketa. Ovo je usko specijalizovani dron za radarsko otkrivanje dugog dometa. U stanju je da ostane u vazduhu do 30 sati i pošalje podatke o stanju u vazduhu, kao i o drugim avionima i zemaljskim štabovima.

Automat Kalašnjikov AK-308 - Sputnik Srbija
„Kalašnjikov“ na izložbi: Oružje sinhronizovano s gedžetima, premijera automata AK-19 /video/

Novi mitraljez

Što se tiče streljačkog oružja, ove godine se ističu dve premijere koncerna „Kalašnjikov“. Automatska puška AK-19 je modifikacija automata AK-12.

„Drugi novitet je ručni mitraljez RPL-20“, rekao je specijalista koncerna Vladimir Onokoj, i dodao da je to „prvi domaći mitraljez kalibra 5,45 milimetara sa redenikom“.

Osim toga, RPL-20 je opremljen trakama za postavljanje optičkih i kolimatorskih nišana, taktičkom ručicom i laserskim pokazivačem mete.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala