„Kalašnjikov“ na izložbi: Oružje sinhronizovano s gedžetima, premijera automata AK-19 /video/

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaAutomat Kalašnjikov AK-308
Automat Kalašnjikov AK-308 - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Kalašnjikov“ je napravio novi električni bicikl IŽ-49, u toku je rad na novom mitraljezu za Ministarstvo odbrane, počeli su dostavu automatske puške AK-12 u inostranstvo i pripremaju se da predstave niz novih projekata u okviru Međunarodne vojno-tehničke izložbe „Armija-2020“.

Generalni direktor kompanije "Kalašnjikov" Dmitrij Tarasov u intervjuu za Sputnjik otkriva kako su se u kompaniji borili protiv posledica pandemije virusa korona i koji novi proizvodi će biti predstavljeni na izložbi „Armija-2020“.

Dmitrij Tarasov, recite nam kako je „Kalašnjikov“ radio u periodu epidemije virusa korona na osnovu finansijskih i ekonomskih pokazatelja? Sa čim ste se sve suočavali i kako ste prevazišli ekonomsku krizu?

- Ekonomska kriza, koju je izazvao virus korona je uticala na sve kompanije i naša nije izuzetak. Mi smo kontrolisali situaciju i praktično nismo prekidali proizvodnju. Sve obaveze i rokovi prema državi su ispunjeni u punom obimu. Svi finansijski i ekonomski pokazatelji su prema ranije utvrđenom budžetu za 2020. godinu.

Jedan od najvažnijih ugovora „Kalašnjikova“ sa Ministarstvom odbrane je sporazum o isporuci AK-12. Da li je sve što je planirano i isporučeno?

- Da, isporučili smo sve količine AK-12 Ministarstvu odbrane za 2020. godinu. Naš pogon za proizvodnju u Iževsku je već počeo da radi prema ugovoru o količinama za 2021. godinu.

Koji su dalji planovi za AK-12? Da li će on biti modernizovan?

- Prema rezultatima, tokom korišćenja automatske puške AK-12 u vojsci, uvedene su promene koje se tiču ergonomije oružja i njene udobnosti prilikom korišćenja. Usavršavanje oružja je neprekidni proces, koji često traje i godinama.

Šta se dešava po pitanju izvoza oružja?

- Interes inostranih kupaca za rusko oružje se ne smanjuje. Ove godine smo izvezli nekoliko pošiljki oružja. U cilju povećanja izvoza trenutno završavamo automatsku pušku AK-19 kalibra 5,56 x 45. Njena premijera će biti na izložbi „Armija-2020“.

Da li imate narudžbine za automat AK-308 i da li je završeno testiranje?

- Testiranja su završena. Trenutno se radi tehnička i tehnološka priprema automata i vode se pregovori o narudžbinama. 

Recite nam nešto o projektu RPK-16, kakav je to mitraljez? Kada će vojska dobiti nov ručni mitraljez?

- Vojska je koristila mitraljeze RPK-16 i Ministarstvo odbrane je na osnovu tih iskustava došlo do zaključka o kvalitetu oružja. Njegov prototip RPL-20 možete videti na izložbi „Armija-2020“.

U kojoj fazi je rad na projektu automatske puške „Mališ?

- Završena je prva faza ispitivanja i počinjemo sa proizvodnjom prototipova.

Kakva je sudbina pištolja „Lebedev“?

- Pre nekoliko dana su završena ispitivanja kompaktne verzije oružja. Pištolj će koristiti jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije, ali su i drugi za njega zainteresovani. Koncern očekuje da će sledeće godine država potpisati ugovor za prvu serijsku proizvodnju pištolja "Lebedev".

Šta se dešava sa projektom borbenog robota „Soratnik“ i kada planirate da ga završite?

- Rad na projektu robota „Soratnik“ je počeo pre nekoliko godina. Radimo na tom projektu, ali ne mogu ništa detaljnije da Vam kažem.

Poznato je da radite na projektu električnog transporta, između ostalog na projektu električnog vozila „Iž“, šta možete reći o tome?

- Mi izučavamo elektrotransport i eksperimentišemo. Kako bi se taj oblik transporta aktivno razvijao potrebno je savladiti mnoge prepreke, pre svega razvoj infrastrukture. Električni bicikl postoji. Naši konstruktori su napravili električnu verziju legendarnog IŽ-49, ali ne planiramo serijsku proizvodnju. Njegova prezentacija će biti na izložbi.

Šta će još biti predstavljeno na izložbi „Armija-2020“'? 

- Biće prikazane specijalne šasije za borbena vozila Mitišinske fabrike, novi bespilotni kopleks „ZALA 421-16EV“ i prvo oružje u Rusiji koje je moguće sinhronizovati sa gedžetima.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala