Od robotike do dronova: Šojgu o novitetima odbrambene industrije na forumu „Armija 2020“

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Rusije Sergej Šojgu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je ove godine napravila ozbiljan proboj u bespilotnoj avijaciji i robotici, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u intervjuu za „Zvezdu“ govoreći o forumu „Armija 2020“, na kojem su tradicionalno prikazani najnapredniji noviteti domaće odbrambene industrije.
„Ove godine smo postigli dobre rezultate kod mladih naučnika i konstruktora. To se odnosi na naše naučne čete, na taj posao koji je započet pre četiri-pet godina. Danas počinje da daje rezultate. Napravili su sopstveni motor, koji radi na tri vrste goriva, a može da se koristi u različitim vrstama tehnike. Reč je o opremi za gotovo neprestano obavljanje analize opreme aviona. Radi se o optičkim sistemima za nišanjenje. Ako govorimo generalno o tome što me je obradovalo, a ne prosto iznenadilo, to je činjenica da smo ove godine načinili ozbiljan proboj u bespilotnoj avijaciji i robotici“, izjavio je Šojgu povodom foruma, svečano otvorenog u nedelju.

On je rekao da se o tome mnogo pričalo i da veruje da će do kraja godine biti potpisani veliki ugovori za isporuku velikih serija. Dodao je da Rusija ima značajan broj dronova ─ oko dve hiljade različitih kompleksa i da je to „već sledeća generacija“.

Ruski ministar odbrane je posebnu pažnju posvetio robotici. Kako je rekao, u ovom trenutku već su stvoreni roboti koji faktički obavljaju funkciju borca, ali su manje ranjivi, kao i da mogu da obavljaju različite zadatke ─ od deminiranja do borbe protiv snajpera.

Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: Vojne igre doprinose jačanju mira

Šojgu je naglasio da odbrambena industrija ne radi samo za vojsku i da razvoj kompleksa odbrambene industrije igra veliku ulogu u civilnom životu. Zastupljeni su u medicini, građevinarstvu, inženjerstvu i drugim sektorima.

Ministar je 23. avgusta otvorio Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija 2020“ u vojnom kongresno-izložbenom centru „Patriot Ekspo“ nedaleko od Moskve. Forum će biti održan od 23. do 29. avgusta. Ovogodišnji događaj postao je kongres i izložba međunarodnog nivoa na polju odbrane, ne samo u Rusiji, već i u svetu.

Reč je o prvoj kongresno-izložbenoj manifestaciji međunarodnog nivoa u sferi odbrane ove godine, pritom ne samo u Rusiji, već i u svetu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala