Jeziva antisrpska poruka Stjepana Mesića iz 1991. povampirila se danas u Crnoj Gori /video/

© Flickr / Marko Milošević (Milosevic)Narod sa zastavama Crne Gore
Narod sa zastavama Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjavu premijera Crne Gore o mogućem proterivanju sveštenika SPC iz države, sagovornik Sputnjika, istoričar Aleksandar Raković upoređuje sa retorikom Stjepana Mesića iz 1991. godine koji je rekao da da će Srbi otići iz Hrvatske tamo odakle su došli i da će odneti prašinu na opancima.

„Premijer Marković je eksplicitno pomenuo mitropolita Amfilohija koji je iz Morače i sveštenika Mijaila Backovića koji je iz Grblja i koji su autohtoni na tom prostoru. Dakle, on je praktično najavio proterivanje sveštenika SPC iz Crne Gore bez obzira da li je reč o onima koji su iz Crne Gore ili su iz Srbije. To je izričita poruka da Srbi treba da se spreme za novi egzodus, jer kad krene sveštenstvo, narod kreće za njim iako postoje i primeri da su sveštenici ostajali poslednji“, kaže Raković.

Opasne poruke vlasti Crne Gore

Raković je, međutim, uveren da će tri opozicione kolone imati natpolovičnu većinu na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori koji se održavaju u nedelju.

Iako je bilo pokušaja da opozicija ide ujedinjena na ove izbore ipak je prevagnula odluka da se ide u tri kolone, što je, prema Rakovićevom mišljenju, bio dobar potez.

Pristalice DPS-a u Podgorici. - Sputnik Srbija
Malo im fantomski birači: DPS sad pokušava da preotme glasove i koalicionim partnerima

On kaže da je lista „Za budućnost Crne Gore“ po karakteru izričito srpska ali ima naravno i onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci ali to su oni koji su praktično u srpskom kulturnom krugu. Sam profesor Zdravko Krivokapić, nosilac te liste, rekao je da su njima  ispružene ruke i Albancima i Hrvatima i Bošnjacima.

„Prijatno sam iznenađen Demokratama, odnosno listom ‘Mir je naša nacija’, jer je odnos njihovih glasača prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi istovetan onim koji imaju i glasači koalicije ‘Za budućnost Crne Gore’. Oni će zbog toga ići ka istom cilju. Listu ‘Crno na bijelo’ predvodi Dritan Abazović iz jedne ugledne ulcinjske porodice koja nikada nije bila srbofobna i takve ljude je okupio oko sebe….“, opisao je naš sagovornik tri opozicione liste.

On dodaje da ne treba puno verovati istraživanjima javnog mnjenja uoči izbora, jer se mnogo ljudi plaši da javno iznese svoj stav. Raković smatra da najveće uporište DPS-a leži u biračima penzionerima pa im zato savetuje da glasaju onako kako bi njihovi unuci želeli.

Đukanović nema više šta da ponudi zapadu

Na pitanje, da li bi zapad mogao da odustane od podrške Đukanoviću nakon trideset godina njegove vladavine, Raković kaže da je on svo to vreme služio kao batina protiv srpskog naroda.

„I njima na Zapadu ističe vreme, Milo nema šta novo da im ponudi, a i sama Srbija nema više tako loše odnose sa zapadnim zemljama, čak naprotiv. S tim u vezi, ako NATO uopšte ima nameru da sa Srbijom uspostavi korektnu komunikaciju, on mora da učini ustupak srpskom narodu na nekom važnom pitanju, jer do sada takvih ustupaka nije bilo.

Vlast preti Srbima proterivanjem

Sudeći po izjavama i predsednika i premijera Crne Gore stiče se utisak da im je najveći takmac na ovim izborima sveštenstvo SPC odnosno Mitropolija crnogorsko-primorska.

Milo Đukanović / - Sputnik Srbija
Šta se krije iza Milove poruke da će „završiti posao“

Raković smatra da Đukanović postaje sve komičniji.

„On kaže da se anticrnogorska opozicija formira u Beogradu, a zapravo je on sam najveća anticrnogorska opozicija u Crnoj Gori. On je opozicija svemu što je Crna Gora bila i što jeste. On je od nje napravio fantazmagoriju, uveo je u sistem koji podseća na basnu ali sa ciljem da se sruši ljudski integritet duž kičmene moždine“, smatra naš sagovornik.

Lukavo obraćanje Svetozara Marovića

Svetozar Marović se pojavio u javnosti prvi put nakon četiri godine gde se na jedan veoma efektan i lukav način obratio DPS-ovim biračima, smatra Raković.

„Ko zna koliko njih pije kafu sa Đukanovićem svaki dan, a sada oni znaju da već sutradan može da im se dogodi ono što i Maroviću. Svetozar je Mila biranim rečima dosta dobro razotkrio. To je sigurno pokolebalo bar dva procenta DPS-ovih glasača. Sasvim je dovoljno što se Marović izjasnio kao Srbin uputivši poruku da Crna Gora ne može da se gradi bez srpskog identiteta“, zaključio je Raković.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala