Malo im fantomski birači: DPS sad pokušava da preotme glasove i koalicionim partnerima

© Sputnik / Nebojša PopovićPristalice DPS-a u Podgorici.
Pristalice DPS-a u Podgorici. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vladajući DPS je izgleda procjenio pred izbore da tako loše stoji, da pored već uobičajenog „desanta“ fantomskih birača iz inostranstva, sada pokušava da preotme i glasove koalicionih partnera. O tome svjedoči upozorenje predstavnika partije Forca Gencija Nimanbegua da u većinski albanskom Ulcinju DPS kupuje glasove.

Nimanbegu je tu optužbu izneo na konferenciji za štampu krajem prošle nedjelje. To je prvi put da je funkcioner neke albanske partije, koja je ujedno i koalicioni partner DPS-a na državnom nivou, optužio stranku Mila Đukanovića da na nepošten način vrši pritisak na glasače uoči izbora 30. avgusta. Optužba je utoliko ozbiljnija jer je Nimanbegu ujedno i visoki državni funkcioner koji je u prethodne četiri godine obavljao funkciju potpredsjednika Skupštine Crne Gore.

Nimanbegu se, između ostalog, obratio kako crnogorskim državnim institucijama, tako i međunarodnim posmatračima, sa apelom da „isprate te pojave i preuzmu potrebne korake, kako bi se stalo na put ovoj anomaliji“.

Analitičar i publicista Vojin Grubač ocjenjuje da je kupovina glasova pred nastupajuće izbore poprimila zamah epidemije gore od kovida 19, te da ona, kako kaže, najbolje odslikava paniku koja vlada u vladajućim redovima.

Fantomski birački

On napominje da sve procjene ukazuju da u biračkim spiskovima Crne Gore ima preko 40.000 fantomskih glasača, te da su opozicioni prvaci u pravu kada upozoravaju da je jedan od razloga zašto je vlast odlučila da otvori granice prema Srbiji mogućnost da bi, kako kaže, „merkantilni fantomi iz Tutina, Sjenice i Novog Pazara došli i za dobru napojnicu glasali za režim“ na predstojećim izborima u Crnoj Gori.

„Ako se uzme u obzir da se očekuje realni dolazak dodatnih režimskih eskadrona albanskih i bošnjačkih fantomskih glasača sa Kosmeta, što je opozicija već dokazala objavljivanjem dijela spiska osoba koje glasaju i na Kosmetu, i u Crnoj Gori, kao i dolazak kolona glasača iz Albanije, vapaj političara Gencija Nimanbegua o kupovini glasova Albanaca u Ulcinju predstavlja korektnu i bitnu informaciju za javnost Crne Gore“, navodi Grubač za Sputnjik.

Naš sagovornik ovo tumači kao znak da je Đukanović svojom ostrašćenom antigrađanskom i antipravoslavnom politikom uzdrmao i svoju partiju, koja je doživjela pravo rasulo pravoslavnog glasačkog tijela.

Antipravoslavna moba iz inostranstva

Grubač ukazuje na još jednu problematičnu taktiku vladajuće stranke koja, kako ističe, u želji da pobjedi na izborima, ne preza da koristi sve moguće, pa i nedozvoljene poluge.

„Đukanović to pokušava da realizuje kroz pravljenje velike predizborne antipravoslavne mobe. U tu svrhu očajnički i ubrzano mobiliše Albance i Bošnjake ne samo u Crnoj Gori, Kosmetu i regionu, već i u bošnjačkoj dijaspori zemalja Beneluksa i Njemačke, koju namjerava da desantuje čarter avionima u Crnu Goru“, obrazlaže Grubač.

Pored svega, Grubač ipak predviđa da će parlamentarne izbore, iako će, kako kaže, biti očito „monstruozno falsifikovani, pa samim tim nelegitimni“, Đukanović ipak izgubiti, jer je svaki njegov potez u poslednjih godinu dana bio pogrešan i išao u rasponu — od jako lošeg do katastrofalnog. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala